Nieuws

Tanken is duur: hoe doe je het langst met je brandstof?

© ANP
ARNHEM - De benzineprijzen zijn hoog. Bij een tankstation in Duiven betaal je momenteel 2,01 euro voor een liter benzine. Het liefst doe je dan natuurlijk zo lang mogelijk met je duurbetaalde brandstof. Maar hoe doe je onderweg zo zuinig mogelijk met je brandstof?
Jos van der Drift is auto-expert bij de ANWB en weet alles over het brandstofverbruik van auto's. “Een koude auto verbruikt het meeste brandstof. Dus de korte ritjes van een minuut of tien zijn eigenlijk het allerduurst. Probeer die te vermijden”, zegt Van der Drift.
“De oud-Hollandse fiets kan vaak prima uit de schuur voor dat soort dingen. Of combineer een aantal korte ritjes, zodat het samen toch wat langer is en de auto ook langer warm blijft.”

Plan je reis en laat de auto rollen

Als je besluit om dan toch de auto te pakken, is het slim de reis van tevoren goed te plannen. “Soms kan een halfuurtje later van huis vertrekken veel verschil maken. Als er een betere doorstroming is van het verkeer, kun je soms wel 10 procent besparen op je brandstofverbruik.”
Eenmaal onderweg is het volgens Van der Drift belangrijk op tijd te schakelen. “Ga niet te lang hoog in toeren rijden, dat kost veel benzine. En maak ook gebruik van het rollen van de auto: als je het gas loslaat, verbruikt de auto niks. Soms zie ik gebeuren dat bestuurders nog even het gaspedaal intrappen richting het stoplicht en dan vervolgens keihard op de rem trappen. En dat dan een paar keer achter elkaar. Dat slurpt echt brandstof.”

Airco slurpt brandstof

“Trek geleidelijk op en wees gedoseerd met je gaspedaal. En zet de auto even uit als je moet wachten”, vervolgt Van der Drift. De auto-expert doelt op het wachten voor een gesloten spoorwegovergang of een brug die open staat. “Soms laten mensen minutenlang de motor ronken. De auto uit is voor de omgeving ook wel zo fijn en het scheelt weer benzine.”
Wat Van der Drift ook nog wil aanstippen, is iets waar veel mensen volgens hem niet aan denken. “Veel mensen rijden permanent met de airco aan. De airco slokt ongeveer 10 procent van het brandstofverbruik op. Zet die uit, en zet 'm alleen aan wanneer het echt nodig is.”

Zoek naar goedkope benzine

Is de tank toch leeggeraakt onderweg en moet je écht tanken, dan wil je het liefst naar de goedkoopste pomp in de buurt. Er zijn daarvoor verschillende apps. “In onze app Onderweg kun je altijd zien waar de dichtstbijzijnde tankstations zijn en zie je ook direct hoe duur een liter benzine is. Kijk dan even goed, want het kan soms écht lonen om een stukje verder te rijden. Soms is een liter benzine 5 kilometer verderop wel 20 cent goedkoper”, besluit Van der Drift.