Nieuws

Dierenwelzijnsorganisaties verbijsterd: Dolfinarium mag dieren aan China verkopen

Als het dierenwelzijn in orde is, mogen de dolfijnen naar China verhuizen.
Als het dierenwelzijn in orde is, mogen de dolfijnen naar China verhuizen. © Hamid Elbaz via Pexels
HARDERWIJK - Het Dolfinarium mag een aantal dieren verkopen aan een Chinees park. Dat laat demissionair minister Carola Schouten van Landbouw vandaag weten. Aanleiding zijn Kamervragen die de Partij voor de Dieren en D66 stelden over de kwestie. Voorwaarde is wel dat het dierenwelzijn in het Chinese dierenpark op orde is. Het is volgens de minister aan het Dolfinarium zélf om dat te controleren.
Er is veel weerstand tegen de plannen van Dolfinarium om acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen te verkopen aan een Chinees park. De bedoeling is dat ze naar Ocean Paradise in Hainan gaan.
Dierenwelzijnsorganisaties maken zich grote zorgen over dit plan. Zij vinden dat de dieren alleen maar gebruikt worden om mensen te vermaken. Maandag overhandigde World Animal Protection in Den Haag nog een petitie aan de parlementariërs, een petitie die ruim 80.000 keer is getekend. Daarin pleit de organisatie voor een verbod op het fokken van dolfijnen in gevangenschap.
Ook dierenwelzijnsorganisatie House of Animals verzet zich fel tegen de plannen. Zij vinden de antwoorden van de minister onbegrijpelijk. "Wij zijn zeer verbaasd over sommige antwoorden", zegt Karen Soeters van House of Animals. "Het heeft er alle schijn van dat de dolfijnen daar in China weer allerlei kunstjes moeten doen. Alleen dat al is niet echt diervriendelijk."
Ook Kamerleden delen de zorgen. Zij zeggen dat de dieren naar een soort kruising van een pretpark, een kermis en een circus gaan - met als enige doel het vermaken van mensen. Daarom stelden Kamerleden vragen aan de demissionair minister.

Controleren

Volgens demissionair minister Schouten is het dus aan Dolfinarium zelf om te controleren of het park diervriendelijk genoeg is. In geval van twijfel kan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een onderzoek instellen. Deze organisatie verwijst bij vragen overigens weer naar de vergunninghouder, Dolfinarium zelf.
Volgens de demissionair minister wordt de vergunning alleen niet verleend, wanneer duidelijk is dat het Chinese park niet aan de eisen voldoet. "Dat baart me wel grote zorgen", zegt Karen Soeters van House of Animals. "Dat het Dolfinarium zelf mag bepalen of het park in China diervriendelijk is. Dat is dus de slager die zijn eigen vlees keurt."
Bovendien is Dolfinarium niet echt betrouwbaar gebleken, vindt Soeters. "In 2017 hebben ze toegezegd dat ze zouden stoppen met een bepaalde show, maar een paar jaar later blijkt dat helemaal niet het geval te zijn. Ze hebben in 2020 ongelooflijk een veeg uit de pan gekregen, omdat ze zelf het dierenwelzijn niet op orde hebben. En nu moeten zij gaan bepalen of dat in China wel het geval is? Het Dolfinarium is een volstrekt onbetrouwbare organisatie gebleken."

Rechtszaak

Er loopt nog een rechtszaak tegen RVO over het verlenen van een exportvergunning. Die is aangespannen door House of Animals, samen met Sea Shepherd. Frank Wassenberg, het Tweede Kamerlid van Partij voor de Dieren, die de vragen heeft ingediend, was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Namens het Dolfinarium zegt general manager Alex Tiebot dat het park ervan overtuigd is dat de dieren een goed nieuw thuis krijgen. "Het park heeft grote, moderne verblijven gebouwd volgens de nieuwste inzichten en richtlijnen van Europese en internationale bracheorganisaties. Bij het verplaatsen van onze dieren houden we ons aan alle wetten, procedures en verplichtingen die bij dit proces horen", aldus Tiebot.
Een breeding ban (een verbod op het fokken van dieren in gevangenschap) vindt Tiebot geen goed idee, legt hij uit. "Wij geloven in een gecontroleerd en gecoördineerde voortplantingsprogramma’s in dierentuinen, aangestuurd door de Europese dierentuin organisatie EAZA. Waar overigens voor dolfijnen in heel Europa op dit moment al een tijdelijke voortplantingsstop geadviseerd wordt. Het Dolfinarium volgt dit advies ook op", zegt de general manager.
Volgens Tiebot komt een breeding ban het dierenwelzijn niet ten goede, gaat het tegen de huidige Europese regelgeving in en is het onmogelijk om op de lange termijn op diervriendelijke wijze uit te voeren.

Bedenkingen bij binnenhalen handtekeningen

Tiebot stipt ook aan dat de manier waarop de petitie werd aangevuld misschien een vraagteken verdient. "De World Animal Protection gaf iedereen, in ruil voor een handtekening, een gratis dolfijnenzonnescherm en een dolfijnen ijsblokjesvorm. Ze adverteerden hier ook actief mee. Mogelijk heeft een groot gedeelte van de inschrijvers met een heel andere motivatie het document getekend. Wij zetten dan ook onze vraagtekens bij deze manier van handtekeningen verzamelen."