nieuws

Gülden Siner-Sir per direct weg bij PvdA, fractievoorzitter voor PRO in Oude IJsselstreek

Gülden Siner-Sir.
Gülden Siner-Sir. © PvdA Oude IJsselstreek
ULFT - Gülden Siner-Sir vertrekt per direct als raadslid bij de PvdA en gaat verder als fractievoorzitter van PRO in Oude IJsselstreek. Gülden was bijna vier jaar raadslid voor de PvdA. Daarvoor was ze fractievoorzitter bij Lokaal Belang.
Siner-Sir wacht de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart niet af, om tussentijds over te stappen. "Daarom ben ik onaangenaam verrast", zegt John Haverdil, raadslid van Oude IJsselstreek. "Ze neemt haar zetel mee, en dat kan. Maar of dat netjes is, is een tweede. Het is niet gepast dat ze haar zetel meeneemt naar een andere partij. Maar goed, dat is haar eigen afweging en je moet ieders keuze respecteren."

'Hobbeltje'

Haverdil spreekt van een 'hobbeltje' in aanloop naar de volgende verkiezingen. "Haar vertrek is jammer, ik had het niet verwacht, maar ik ben niet bang dat we niet terugkomen op drie zetels", zegt de oud-wethouder.
Siner-Sir was vier jaar geleden bij Lokaal Belang ook al fractievoorzitter, voordat ze overstapte naar de PvdA waar ze raadslid was. Ze gaat dus nu opnieuw als leider van een fractie aan de slag, nu bij PRO, dat voortkwam uit de SP in Oude IJsselstreek. "Misschien is dit een carrièrestap van haar, maar dat is een beetje gissen van mijn kant", aldus Haverdil.
"Nee, de rol van fractievoorzitter is absoluut geen afweging geweest", reageert Siner-Sir. "De reden van de overstap is een verschil van inzicht. Het was een moeilijk besluit, maar ik voel me niet meer thuis bij de PvdA. De politiek inhoudelijke standpunten, de drijfveren en de partijstructuur van PRO passen beter bij me. Ik kon me niet meer 100 procent vinden in de koers van de PvdA."

Open relatie

Is ze gevraagd door PRO of is het haar eigen initiatief geweest? "Het was een samenloop van omstandigheden", zegt Siner-Sir. "Ik ben niet geronseld. Ik heb een open relatie binnen de gemeenteraad. Ik heb een keer gesproken met het bestuur van PRO, niet om een overstap te maken, maar voor een algemene indruk. Daarop kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek en daarna nog een keer. Dat voelde goed en toen heb ik het besluit genomen. En ik heb er zin in."
Waarom tussentijds vertrekken en niet wachten tot de volgende verkiezingen? John Haverdil vindt dat niet erg chique, in combinatie met een overstap naar een andere partij. "Ik snap die reactie", zegt Siner-Sir. "Maar je moet het recht hebben te doen waar je voor staat. Ik vind het beter open kaart te spelen en ik kan als volksvertegenwoordiger het best bij PRO functioneren. Daar ligt mijn hart nu. Ik ben niet getrouwd met een partij, het is een bewuste keus geweest. Ook omdat het een lokale partij is."
Ze heeft veel respons gekregen op haar aangekondigde vertrek. "Het zijn hartverwarmende reacties en die geven me het vertrouwen dat ik het juiste besluit heb genomen."