Nieuws

Omwonenden asfaltfabriek blij met gezondheidsonderzoek

Omwonenden asfaltfabriek blij met gezondheidsonderzoek
Omwonenden asfaltfabriek blij met gezondheidsonderzoek © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat het lopende onderzoek naar Tata Steel in IJmuiden uitbreiden naar Nijmegen. De OVV kijkt naar de veiligheid van omwonenden van de omstreden asfaltfabriek in de Waalstad. Dat wordt door omwonenden met gejuich ontvangen.
De Onderzoeksraad kondigt aan dat er nu ook gekeken gaat worden naar de veiligheid van omwonenden van industriële complexen in Nijmegen en Dordrecht. In april begon de OVV een onderzoek naar aanleiding van de impact dat het bedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft op omwonenden.
De raad onderzoekt in IJmuiden onder meer in hoeverre er rekening wordt gehouden met gezondheidseffecten voor omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot. Nu wordt er dus ook gekeken naar de Asfalt Productie Nijmegen (APN) en Chemours in Dordrecht. "Met de uitbreiding van het onderzoek kunnen bredere lessen geleerd worden die ook toepasbaar zijn op andere regio’s", aldus de Onderzoeksraad.

Veel zorgen en veel vragen

"Het nieuws overvalt me een beetje", zegt Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees. Hij is één van de aanjagers van het verzet tegen de Nijmeegse asfaltcentrale waar onlangs een overschrijding van 17 keer de norm aan uitstoot van giftige stoffen werd geconstateerd. Via een uitgelekte brief kwamen omwonenden daar per toeval achter, maakte Omroep Gelderland begin deze maand openbaar.
"Wij hebben al tijden aangegeven dat we graag een gezondheidsonderzoek uitgevoerd zouden zien worden", reageert Van Tiel. "Ik juich dit wel toe, dat er diepgaand gekeken gaat worden naar de gezondheidseffecten. We hebben veel zorgen en vragen. En we ervaren lichamelijke klachten. Maar we weten niet of dat zich gaat vertalen naar daadwerkelijke harde gezondheidsschade."

Discussie op basis van feiten

In wijken in Nijmegen-West en Weurt maken bewoners zich al heel lang grote zorgen om de enorme hoeveelheid verhalen van de vele kankergevallen in de omgeving van de asfaltcentrale. "We weten niet of dat toe te schrijven is aan de APN, aan het verkeer, leefstijl of waar het dan ook aan ligt. We horen wel veel verhalen en dat zorgt voor veel onrust. Het is goed al daar een keer naar gekeken wordt. Wij willen die discussie ook graag op basis van feiten voeren."
Omwonenden roepen om die reden ook al langer om een GGD-onderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten in de omgeving van de asfaltcentrale. De GGD heeft eerder geconstateerd dat mensen in Nijmegen 420 dagen eerder overlijden als gevolg van de beroerde luchtkwaliteit, de Europese Unie heeft geconstateerd dat Nijmegen na Amsterdam de slechtste lucht heeft van alle grote steden in Nederland.

Wake-up call voor Nijmegen

Van Tiel noemt het "hartstikke fijn" dat de Onderzoeksraad nu met een onderzoek komt, maar tegelijkertijd "jammer" dat er niets vanuit Nijmegen zelf komt. "Dat men weer eens op de handen zit tot de landelijke overheid ingrijpt. De wethouder al zelf natuurlijk al lang en breed onderzoek moeten regelen. Ik denk dat het eens temeer een wake-up call is voor de wethouder in Nijmegen om in actie te komen en er serieus werk van te maken. De raad is duidelijk, landelijk is er nu aandacht voor, er is grote onrust in de buurt: hoeveel triggers wil je nog hebben om daadwerkelijk iets te gaan doen?"
Onderzoek van het RIVM heeft eerder uitgewezen uit dat in de regio IJmond, waar Tata Steel is gevestigd, beduidend meer specifieke gezondheidsklachten voorkomen dan elders in het land. Het gaat daarbij om buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor. Honderden omwonenden hebben eerder dit jaar aangifte gedaan tegen Tata Steel, wegens het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier.
Kijk hier naar een video over de raadsvergadering van vorige week over de asfaltfabriek:

Zie ook: