Nieuws

Op deze bijzondere manier blus je een brandende hybride auto

De auto wordt in de waterbak geplaatst.
De auto wordt in de waterbak geplaatst. © John Beckmann/Persbureau Heitink
DRUTEN - Hoe blus je een hybride auto met een accu? Nou, gewoon in een grote bak met water zetten. De brandweer in Druten deed dat afgelopen nacht met een in brand gevlogen wagen aan de Leigraaf.
Bekijk de beelden:
Hoe blus je een hybride auto? Nou, zo
Tijdens de brand bleven de vlammen maar aan de rechterachterkant uit de auto slaan en ook de wielenkast bleef maar branden, zo laat een correspondent weten. "Waarschijnlijk is het accupakket van de auto dusdanig beschadigd geraakt dat er een thermal runaway is ontstaan", zo zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland Zuid.
Bij een thermal runaway slaat een Lithium-Ion batterij in de auto op hol: de temperatuur van de batterij kan dan wel tot 600 graden stijgen. Dit zorgt voor een kettingreactie, de andere cellen in de batterij kunnen ook op hol slaan. De vlammen die dan uit de auto slaan zijn zeer gevaarlijk en bijna niet te blussen.

Water op de juiste plek

"De accu's zijn slecht bereikbaar tijdens het blussen", legt de woordvoerder uit. "Het is lastig om het water op de juiste plek te krijgen."
Om de brand dus echt te blussen moest de accu langdurig gekoeld worden. "Om echt goed in het accupakket te komen is het onderdompelen van de auto in een grote bak met water de meest effectieve methode. Eigenlijk de enige zelfs."
Dat is met de auto in Druten ook gebeurd. Bergers hebben de auto naar de brandweerkazerne aan de Van Heemstraweg gebracht. Daar is de auto in een grote container met water geplaatst.