Instellingen

Sameena werd gebrandmerkt door haar pooier (en ze is niet de enige)

Sameena.
Sameena. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ze hebben een vreselijke tattoo, zijn gebrandmerkt of in het lichaam gekerfd met een mes: het zijn gruwelijke verhalen die meiden en vrouwen in de gedwongen prostitutie meemaken. Ze zeggen dat meerdere vrouwen op die manier worden verminkt. Voor hun pooiers of uitbuiters is het een manier om te laten zien dat de vrouwen die voor hen werken 'hun eigendom' zijn.
"Kijk, hier sta ik regelmatig", zegt Roos. Ze staat bij een plek bij het Centraal Station in Arnhem. Hier werkt ze als hulpverlener, namens haar expertisebureau MissX voor vrouwen die in de prostitutie zitten. Bij de parkeerplekken komen regelmatig auto's om snel te stoppen en vrouwen op te pikken.
"Je zit hier als meisje dan beschut en kunt gemakkelijk in- en uitstappen", zegt Roos. En het is niet de enige plek die ze kan laten zien. Ze neemt ons mee naar een carpoolplek en parken waar prostitutie plaatsvindt. Want ook al zijn de ramen van de oude rosse buurt in het Arnhemse Spijkerkwartier dan gesloten, de prostitutie is de Gelderse hoofdstad niet uit.
Het is een wereld die haar niet vreemd is. Op zestienjarige leeftijd werd ze zelf verliefd op een 'foute' man, die haar manipuleerde. Door hem belandde Roos in de gedwongen prostitutie. Het maakt dat ze het leed van de meiden van nu zo goed begrijpt.

Sameena werd gebrandmerkt

Roos is niet de enige die haar ervaringen deelt in het tv-programma In het vizier van De Jager dat elke donderdag te zien is op TV Gelderland. Sameena groeide op in een streng-christelijk milieu, waarin seksualiteit eigenlijk niet besproken werd. Haar 'vriendje' wist dat en maakte er misbruik van. Hij dreigde om beelden van een verkrachting van Sameena - die hij zelf had gefilmd - online te zetten.
De man die Sameena in zijn greep had brandmerkte haar op enig moment, toen ze al een tijdje voor hem 'werkte'. Met een mes kerfde hij zijn naam in haar buik. "Dat is op een heel heftige manier gebeurd. Daarmee kon iedereen zien dat ik 'van hem' was. Iedereen zou zich daarna afvragen waarom ik dat had", weet Sameena nog.
Kijk hier naar Sameena's indrukwekkende verhaal:
Vrouwen die gebrandmerkt zijn door loverboys, moeten hulp krijgen

Aandacht voor brandmerken

Sameena schreef een boek over haar ervaringen en verleden. Roos deelde haar persoonlijke verhaal nog niet eerder, maar ze kiest daar nu wel voor - omdat ze wil dat er aandacht komt voor het brandmerken van vrouwen. Het gaat dan om tatoeages en soms zelfs letterlijk brandmerken. Pooiers doen dat om te laten zien dat de vrouwen hun 'eigendom' zijn.
Vrouwen die erin slagen uit de greep van hun loverboy te komen, ontdekken dat het weg laten halen van zo'n tattoo niet eenvoudig is. Verschillende van hen pleiten daarom voor een speciale regeling. De ChristenUnie is van plan Kamervragen stellen over waarom zo'n regeling er nog niet is.
Roos' ervaringen dateren van een tijd geleden. Het was een periode waarin ze geen geld had om haar tatoeage weg te laten halen. Ze koos er uiteindelijk voor om het te bedekken en er een tatoeage overheen te zetten. Het resultaat mogen we even zien, maar er een foto van laten maken wil ze niet. Het laten zien vindt ze al moeilijk genoeg. "Het is heel persoonlijk, ik ga ook niet in badpak op het strand liggen. Het is gewoon te pijnlijk."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!