Instellingen

Wenumse watermolen dreigt na 700 jaar stil te vallen

De Wenumse watermolen moet niet na 700 jaar stilvallen, dus er zijn meer nieuwe molenaars nodig
De Wenumse watermolen moet niet na 700 jaar stilvallen, dus er zijn meer nieuwe molenaars nodig © Omroep Gelderland
WENUM-WIESEL - De Wenumse watermolen is al zo'n 700 jaar oud, maar nu dreigt hij stil te vallen. De huidige 'interim-molenaar' zoekt daarom vrijwilligers die opgeleid willen worden tot watermolenaar om het stokje over te nemen.
Stilstand is achteruitgang, zegt men altijd, en dat geldt zeker voor een watermolen. "Als het rad altijd stilstaat en dezelfde kant in het water blijft, dan heb je een gedeelte droog en een gedeelte altijd nat. Dat is nooit goed", zegt Andries Higler.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Wenumse watermolen dreigt na 700 jaar stil te vallen
Higler is momenteel de molenaar van dienst, maar - zoals hij zelf zegt - hij is 'gastmolenaar'. "De laatst actieve molenaar is gestopt en je hebt nog een andere echte molenaar, maar die is 93 jaar oud en regelmatig ziek."

Malen en zagen

Daarom wil hij drie tot vijf nieuwelingen opleiden tot watermolenaar, waar er maar zo'n 100 van zijn in Nederland. Want dat word je niet zomaar. "Na anderhalf tot twee jaar opleiding ben je volledig bevoegd. Je moet alle seizoenen een keer meemaken, bij een watermolen in ieder geval de winter. En deze molen kan graan malen en hout zagen. Dan moet je zicht hebben op hoe grof of fijn je het moet malen bijvoorbeeld."
Veel werk is het uiteindelijk niet, bezweert Higler. "Er zijn molens die een halve dag in de maand draaien, maar de bedoeling hier is dat hij een halve tot een dag per week draait." Naast het draaien, malen en zagen behoort ook het rondleiden van bezoekers tot de taken.
De Wenumse watermolen is uniek in Gelderland omdat er ook houtbewerking mogelijk is via de kracht van het waterrad.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!