Instellingen

Jeroen verzamelde 700 mountainbikes en opende een mountainbikemuseum

Jeroen van Roekel Initiator Mountainbike Museum
Jeroen van Roekel Initiator Mountainbike Museum © Omroep Gelderland
ARNHEM - Maar liefst 700 fietsen van 160 verschillende merken heeft Jeroen door de jaren heen verzameld. "In de jaren 90 zag ik dat de eerste mountainbikes op de ijzerhoop belandden en dat vond ik zonde. Dat is toch een stuk geschiedenis, daar hebben mensen op gefietst. Daar zit een verhaal achter", vertelt Jeroen.
Hij besloot mountainbikes te gaan verzamelen met het idee daar ooit een museum mee op te zetten. En zo gooide hij 8 jaar geleden het roer om en begon met een museum in een voormalig schoolgebouw in Arnhem. Jeroen zijn passie voor mountainbiken zat er al vanaf jongs af aan in: "Ik was 17 jaar toen ik langs de fietsenmaker reed en in de etalage een mountainbike zag. Ik was gelijk verkocht en heb gelijk mijn brommer ingeruild."
Jeroen was gelijk verliefd op de sport: Het is de vrijheid, jij en de fiets en moeder natuur en dat is heel fijn. Ondanks dat Jeroen last heeft van slechtziendheid en misschien niet altijd alle boomwortels door heeft, weerhoudt hem dat niet van het fietsen: "Ik zie het gevaar niet, dat zal het zijn", zegt hij lachend.

Slechte remmen

Met zijn verzameling heeft Jeroen één missie en dat is dat de geschiedenis en de ontwikkeling die het mountainbiken heeft doorgemaakt bewaard blijft en dat mensen die recent zijn begonnen kunnen zien hoe de fietsen er vroeger uit zagen: "Toen had je bijvoorbeeld nog geen veringen, slechte remmen, bijna geen versnellingen en het waren zware, logge, fietsen. En als je ziet wat voor transitie de fiets heeft doorgemaakt is dat fantastisch om te zien", aldus Jeroen.
De oudste fiets uit de collectie is een fiets uit 1982. "We willen de bezoekers graag een glimlach geven en samen oude herinneringen ophalen, maar ook mensen verbazen van: 'O, hebben jullie er vroeger zo bij gereden', dat is leuk om te zien."
Mountainbike uit de jaren '80
Mountainbike uit de jaren '80 © Omroep Gelderland
Jeroen merkt dat het mountainbiken populairder is geworden: "Zeker in de afgelopen coronatijd, toen veel mensen niet naar de sportschool konden, heeft het mountainbiken een boost gekregen." Met zijn museum hoopt Jeroen nog meer mensen enthousiast te maken voor de sport en dus heeft hij inmiddels zijn museum uitgebreid met een trailcenter, waar mensen onder andere ook een mountainbikeroute kunnen fietsen.

Vrijwilligers

Het beheer van het museum aan de Kemperbergerweg in Arnhem vergt veel tijd en is veel werk: "Als initiator had ik de hoeveelheid aan werkzaamheden wel onderschat, zonder de hulp van vrijwilligers had ik het nooit gered", laat Jeroen weten.
Justin Sjouw is één van de vrijwilligers van het mountainbikemuseum. Terwijl hij van een fiets de banden aan het verwisselen is, vertelt hij waarom dit werk hem zoveel plezier geeft: "Ik werk zelf in de IT, maar ik vind het ook fijn om met mijn handen te werken, daarnaast volg ik ook een opleiding tot fietsenmaker en dus leer ik er ook veel. En met al die oude fietsen is er altijd wel iets, wat er moet gebeuren."
© Omroep Gelderland
De collectie van Jeroen is zo groot dat er maar een klein gedeelte te zien is voor publiek: "De vaste opstelling bevat een paar honderd fietsen, maar een groot deel van mijn verzameling staat in opslag en daar willen wij ook graag mee aan de slag, zodat we de fietsen van tijd tot tijd ook kunnen rouleren. Op de vraag wanneer zijn het er genoeg? zegt Jeroen: "Ik heb ooit gezegd 1001 mountainbikes, dus voorlopig hebben wij genoeg werk liggen."

Uitzending Gelderland helpt:

Mountainbikemuseum zoekt vrijwilligers
Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij het Mountainbike museum? Ga dan naar de site van Gelderland helpt voor meer informatie.
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!