Nieuws

Wij weten de camping alweer te vinden, maar de buitenlandse gast blijft nog weg

Via een app konden toeristen zien hoe druk het was op toeristische trekpleisters in Gelderland.
Via een app konden toeristen zien hoe druk het was op toeristische trekpleisters in Gelderland. © ANP
WINTERSWIJK - Gelderse campings en vakantieparken zaten deze zomer vol met Nederlandse toeristen. Maar gasten uit het buitenland bleven grotendeels weg. Hoe wordt dat volgend jaar, vraagt de toeristenbranche zich vandaag in Winterswijk af. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) houdt daar in theater De Storm de Nationale Toerisme Top.
Het toerisme in Nederland werd vorig jaar al hard geraakt door corona, maar dit jaar kwamen er zelfs nóg minder internationale gasten naar ons land. Door de reisbeperkingen, die door een opleving van het virus in de zomer nog onverwacht lang aanhielden, kwam er een kwart minder toeristen uit het buitenland, stelt het NBTC.
Komen de toeristen ooit in dezelfde hoeveelheid terug? Bekijk hier de video voor het antwoord:
Toeristen bleven massaal in eigen land
Het binnenlandse toerisme vierde echter hoogtij: in 2021 vierde bijna 30 procent méér Nederlandse toeristen vakantie in eigen land, vergeleken met dat andere coronajaar 2020.

Nu de ouderen

Kees Hensen, eigenaar van onder meer Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem en Hotel de Wereld in Wageningen, zag onze provincie daarvan profiteren en is dan ook positief gestemd. “Er waren veel toeristen in Gelderland en alle locaties – campings, hotels, B&B's – zaten vol. Daar ben ik alleen maar blij mee. Nu in september zie je nog veel ouderen die vakantie hebben. Hierna is het zaak dat de zakelijke gasten weer terug gaan komen.”
Maar dat is nog de vraag. Wat doet corona en wat betekent dat voor buitenlandse zakenreizen? Maar ook: willen we nog wel zoveel reizen voor de zaak als je de vergaderingen ook prima digitaal kan houden?

Vergaderen komt weer op gang

“Het zal anders worden, maar dat zal de hele wereld zijn. Het vergaderen in kleine groepen komt wel weer goed op gang. Mensen willen elkaar weer ontmoeten”, denkt Hensen.
Het NBTC verwacht dat er in 2022 weer meer buitenlandse toeristen naar Nederland komen. “Vakanties zullen op korte termijn weer op gang komen, maar we verwachten dat voornamelijk intercontinentale reizen en zakelijke reizen, met name de meetings en congressen, langzamer op gang komen”, aldus directeur Jos Vranken.

Zie ook: