Nieuws

Gesloten restaurant Moeke moet van rechter werken aan betere coronacheck

Restaurant Moeke in Nijmegen
Restaurant Moeke in Nijmegen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Restaurant Moeke aan de Lentse Plas in Nijmegen mag nog niet open. De voorzieningenrechter besloot zondagochtend in een zitting dat de horecagelegenheid eerst een poging moet doen er samen met de gemeente uit te komen. Lukt dit niet, dan blijft Moeke in ieder geval gesloten tot de voorzieningenrechter een besluit heeft genomen over de zaak.
Raoul Meester, advocaat van Moeke Nijmegen, deed een verzoek tot een voorlopige voorziening bij de rechtbank, om de verplichte sluiting van het restaurant ongedaan te maken. Volgens de advocaat heeft het restaurant wel gecontroleerd op een coronatoegangsbewijs, maar is 100 procent controle niet haalbaar. Daarbij noemde de advocaat ook dat het optreden van de politie bij de sluiting van het restaurant zaterdagmiddag, disproportioneel was.

Coronacheck

Volgens Carin Brunenberg, die namens de gemeente Nijmegen aanwezig was bij de zitting, is de sluiting van de horecagelegenheid wel terecht. Burgemeester Bruls is in aanloop naar de nieuwe coronaregels duidelijk geweest over handhaving van de coronacheck. Horecabedrijven moeten duidelijk maken dat gecontroleerd wordt op een coronatoegangsbewijs én ze moeten daadwerkelijk de QR-code en het identiteitsbewijs van iedere bezoeker die binnenkomt checken.
Bij het restaurant gebeurde dit niet, oordeelt de gemeente Nijmegen, n.a.v. een controle door boa’s. Ook stond buiten een bord waarop te lezen was dat het coronatoegangsbewijs er niet structureel gecontroleerd werd. Daarom heeft burgemeester Bruls een bevel tot sluiting afgegeven voor acht dagen.
Personeel van Moeke wacht de uitkomst af op het terras:
© Omroep Gelderland

Gedwongen sluiting

Restaurant Moeke Nijmegen mag schriftelijk uiteenzetten hoe het de coronaregels gaat handhaven. Bij goedkeuring van de plannen, kan burgemeester Bruls beslissen de gedwongen sluiting op te heffen.
De voorzieningenrechter heeft de beide partijen tot zondagmiddag 15.00 uur te tijd gegeven hier samen uit te komen. Lukt dat niet, dan wordt de zitting vervolgd.