Nieuws

Tien jaar hartverwarmende verhalen: fraai jubileum voor Gelderland Helpt

ARNHEM - Gelderland Helpt, het platform van Omroep Gelderland, bestaat tien jaar op radio! Al tien jaar helpen Gelderlanders elkaar op vrijwillige basis bij allerhande vragen. Reden voor een feestelijke radioweek en een terugblik op enkele bijzondere verhalen.
In tien jaar Gelderland Helpt kwamen er meer dan tweeduizend oproepen voorbij op Radio Gelderland. Allemaal met een eigen verhaal. Zo zocht Cecile een appeltaartrecept voor haar demente vader, die zelf ooit kok op de radio was. "Toen ik het fragment van de zoektocht aan mijn vader liet horen, moest hij heel erg huilen", weet Cecile nog.
Een oplettende luisteraar meldde zich na Ceciles oproep met een handgeschreven briefje van haar schoonvader, die het recept destijds genoteerd had. "Toen ik hem vroeg: 'Pap, is dit de taart?', zei hij 'Ja' en moest hij weer huilen."

Tractor teruggevonden

Ook Annelies vond, dankzij een oproep op de radio, iets bijzonders terug: de tractor van haar vader, die hij 25 jaar eerder had verkocht. "Ik zag mijn vader er zo weer op zitten. Ik heb best een traantje weg moeten pinken", zegt Annelies.
En eerder een wens dan een vraag was het verzoek van Margot, om een loflied op Arnhem te vinden voor de uitvaart van haar moeder. Een kenner van oude liederen meldde zich en het lied kwam op tijd. "Bijzonder waardevol. Ik wist maar een paar woorden en toch gaf het zoveel reacties. Dit had ze fantastisch gevonden", aldus Margot.
En er waren meer ontroerende verhalen. Zoals de reparatie van een knuffelbeer, onmisbaar voor de 52-jarige Coenraad. Het was volgens vader Henk een redding. "Coenraad is beperkt, de beer is zijn steun en toeverlaat."

Platform

Speciale pijlers in de Gelderland Helpt-historie zijn de kaartenacties voor ouderen en het plaatsen van weggeefkasten. Verspreid door Gelderland staan in totaal 82 kasten, bedoeld om voorwerpen in te zetten waar anderen blij van worden.
Gelderland Helpt bleek een rekbaar concept, dat zich verder uitrolde dan alleen het radioprogramma. De dagelijkse oproep is uitgegroeid tot het huidige platform, waar ook via de website, tv en social media de verbinding wordt gezocht. Het contact tussen vrager en gever leidt regelmatig tot een vriendschappelijke omgang.
Iedere zaterdag is er een uitgebreide Gelderland Helpt-uitzending op radio. Geliefd is de taartrubriek, waarin een taart wordt weggegeven aan iemand die door anderen in het zonnetje wordt gezet.
Xandra Rakier presenteert sinds 2018 op zaterdag Gelderland Helpt op Radio Gelderland. "Ik volg het doordeweeks natuurlijk ook, maar op zaterdag is er ruimte voor een wat langer gesprek", zegt ze. "Dan komen er best wel speciale gesprekken langs.
Een verhaal uit 2014 zal Xandra altijd bijblijven. "Een man had, samen met zijn dochter, naar de maan zitten kijken. De volgende dag overleed die dochter, ik denk overigens niet abrupt. De vraag die hij via Gelderland Helpt neerlegde, was: heeft iemand een foto van die maan, die wij samen hebben bekeken? Het was een soort laatste herinnering, heel bijzonder. Of die foto ooit gevonden is, weet ik helaas niet. Maar ik zou heel graag weten wat er nu van dat verhaal geworden is", zegt Xandra.
Ook het bijzondere verhaal van Stanley zal Xandra nooit vergeten. De Doetinchemmer schakelde Gelderland Helpt in om iemand te vinden die een nier aan hem zou willen doneren, nadat het niet lukte via het medische circuit. Elf mensen reageerden en van hen meldden zich drie personen bij het ziekenhuis. "Dat we zoiets konden helpen bewerkstelligen, dat vind ik toch enorm. Dan gaat het niet meer om een vraag, maar om een leven", zegt Xandra.

Grote vraag

De kracht van Gelderland Helpt zit in de belangeloze hulp die Gelderlanders verlenen. Mensen doen het voor elkaar en zonder financiële middelen. Dat maakt het ook zo bijzonder, zegt Xandra. "Je doet het echt op menskracht. Het is heel laagdrempelig en gaat vaak over zaken die jij en ik thuis hebben liggen. Iemand doet een oproep voor garen, naald, draad en een patroon en dat hoort iemand anders. Diegene besluit de spullen dan te leveren."
In de week van 4 tot en met 9 oktober staan we op een speciale manier bij stil bij het jubileum van Gelderland Helpt. U mag meedenken over een grote vraag die op maandag wordt uitgezet. In het programma Lunchpauze zal iedere dag om 13.45 uur nieuwe informatie worden gegeven, die mogelijk tot de oplossing leidt. Benieuwd om welke vraag het gaat? Verdiept u zich vast en mail tips naar gelderlandhelpt@gld.nl.
Ook worden organisaties live verrast die in de loop van de jaren meermaals een beroep deden op Gelderland Helpt en zullen nog lopende vragen opnieuw te horen zijn.

Traktatie

Gelderland Helpt bestaat al tien jaar, dankzij u! Daar hoort een traktatie bij. Ga naar de Facebook-pagina en geef uzelf of een ander op voor een feestelijke snoeppot.
In 2011 startte het idee voor een dagelijkse vraag van radio-luisteraars. Zij konden op een vast moment hun vraag of aanbod kwijt. Van vrijwilligers tot verzamelvragen, tot op heden is dat moment overeind gebleven. Iedere dag is er om 11.40 uur een nieuwe vraag te horen, die om 16.20 uur herhaald wordt.

Veel mensen en organisaties kennen inmiddels de weg naar Gelderland Helpt. Terugkerende acties als kroonkurken voor een rolstoelbus, of kleding voor de kledingbank, kenmerken de programmageschiedenis. Met behulp van een radio-oproep wierven Gelderse musea vrijwilligers, konden instellingen op meer chauffeurs rekenen en kwamen oude bekenden weer met elkaar in contact.

Heeft u zelf een vraag of wilt u iets aanbieden? Ga naar
gelderlandhelpt.nl.
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op: