Instellingen

Eindelijk eens binnenkijken bij beschoten kasteelruïne

Bezoekers bij kasteelruïne de Nijenbeek
Bezoekers bij kasteelruïne de Nijenbeek © Omroep Gelderland
VOORST - Verscholen tussen hoge bomen aan het einde van een doodlopend weggetje, langs de IJssel, ligt één van de mooiste middeleeuwse kasteelruïnes van Nederland. Het zijn de overblijfselen van Slot Nijenbeek. De afgelopen jaren zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd om de ruïne te behouden voor de toekomst. Veel voorbijgangers zouden graag een keer binnen rondkijken. De laatste jaren zijn er steeds meer rondleidingen in de schilderachtige kasteelruïne.
Kasteel Nijenbeek ontstond uit een vierkante kasteeltoren op een strategische plek aan de IJssel tussen Zutphen en Deventer. Eén van de meest bekende verhalen uit de roemrijke geschiedenis gaat over de gevangenschap van de Gelderse hertog Reinald III.
Hij zat tussen 1365 en 1371 vast in het kasteel op bevel van zijn broer Eduard van Gelre. Toen hertog Reinald vrij kwam, zou hij zo dik zijn geweest dat hij niet meer door het deurtje van zijn cel paste.
Interieur kasteelruïne de Nijenbeek
Interieur kasteelruïne de Nijenbeek © Omroep Gelderland

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog lag kasteel Nijenbeek pal in de frontlinie. Oprukkende geallieerde militairen beschoten de middeleeuwse toren, omdat de Duitsers daar een uitkijkpost hadden gevestigd. Wat overbleef was een robuuste ruïne in een authentiek rivierenlandschap. Die situatie is bij de restauratie van de Nijenbeek zoveel mogelijk in stand gehouden.
Ruïne van kasteel Nijenbeek
Ruïne van kasteel Nijenbeek © Omroep Gelderland

Rondleidingen

Kasteelruïne de Nijenbeek ligt op landgoed De Pol bij Voorst. Naast de middeleeuwse toren staat sinds enige jaren een klein informatiecentrum. Dit is het startpunt van rondleidingen over het terrein van de ruïne.
Bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden. Dat kan in oktober nog twee keer op zaterdag en zondag. Daarna gaat de ruïne acht maanden op slot zodat vleermuizen ongestoord hun intrek in het gebouw kunnen nemen. Kijk voor meer informatie over rondleidingen op denijenbeek.nl
Bezoekerscentrum bij ruïne de Nijenbeek
Bezoekerscentrum bij ruïne de Nijenbeek © Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

Dertien luisteraars van Radio Gelderland en volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre kregen vanmorgen een rondleiding door kasteelruïne de Nijenbeek. Zij hadden de middeleeuwse toren al vaak van de buitenkant bekeken, maar waren nog nooit naar binnen geweest. Tot een paar jaar geleden was een bezoek aan de ruïne niet mogelijk. Daarna waren er alleen rondleidingen in augustus en september. Volgend jaar is de ruïne van kasteel Nijenbeek toegankelijk vanaf juli tot en met oktober.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!