Instellingen

Wisselende reacties op komst extra teststraat in de Achterhoek

Testen voor Toegang.
Testen voor Toegang. © ANP

WINTERSWIJK - Het is nog maar de vraag hoe druk de nieuwe locatie van Testen voor Toegang in Winterswijk gaat worden. Uit een rondje door de Achterhoek blijkt dat mensen en horecazaken wisselend denken over de coronapas en twijfelen aan het effect van de extra teststraat.

Diep rood kleurt de Achterhoek op de kaart die Omroep Gelderland eerder publiceerde. Die kleur geeft de reistijd aan tot een coronateststraat. En die tijd is voor veel Achterhoekers zo'n half uur. Daar komt nu hoogstwaarschijnlijk verandering in.

Blijdschap heerst vooral bij de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord. “Ik ben blij dat die teststraat er nu komt.” De teststraat moet nog worden geopend. Zeker is dat de reistijd voor Testen voor Toegang een stuk korter wordt.

Op straat in de Achterhoek zijn er weinig mensen die zich erover uit durven te laten: uit eten met QR-code en dus de QR-samenleving. Als er dan al iemand wat durft te zeggen, is het in overeenstemming met het overheidsbeleid. Maar wie dieper graaft, stuit op weerstand. Het gepolariseerde debat over corona lijkt een tweedeling te veroorzaken in de Achterhoekse samenleving.

'Ik kom nooit meer als je ons weigert'

Bij restaurant De Revolutie in Winterswijk hebben ze gemerkt hoe stellig mensen die tegen het beleid zijn, zich nu uiten. ”We hebben vrijdagavond een heel aantal mensen gehad die hebben gezegd dat ze voor de laatste keer komen.”

Klanten daar namen het er vrijdag nog één keer van en lieten weten daarna nooit meer terug te komen. "Als jullie ons weigeren, dan komen we helemaal niet meer”, is er tegen Mark Lieftink van De Revolutie gezegd.

Bekijk hier de verschillende reacties uit de Achterhoek:

Reacties op coronapas in Achterhoek.

Omgekeerde wereld

Ondernemer Rutger van Lier uit Halle heeft grote twijfels bij de regels. "Die teststraat in Winterswijk, ja leuk maar ik denk dat diegene die niet gevaccineerd zijn, niet op grote schaal naar die teststraat gaan. Dat hoor ik ook in mijn omgeving". Zelf is Van Lier ook niet van plan zich te laten vaccineren en testen. “Ik heb zelf corona gehad en in mijn omgeving zijn er ook gevallen geweest, dus ik ben geen ontkenner hoor. Ik vertrouw op mijn eigen afweer en daarnaast vind ik de lange termijn bijwerkingen nog wel een belangrijk argument.

Wat de ondernemer uit Halle ook tegen de borst stuit is de, in zijn ogen omgekeerde wereld. "Voorheen moest je als je ziek werd, getest worden dat je weer gezond was. Nu moeten gezonde mensen aantonen dat ze gezond zijn. In mijn gedachten schuurt dat".

'Over een week zijn we van de discussie af'

Even verderop in Heelweg zit de Radstake, het bedrijf verzorgt feesten, partijen, bijeenkomsten en je kunt er uiteten. Eigenaar Robert Venderbosch denkt dat de nieuwe testlocatie voor sommige mensen een uitkomst is. “Mensen uit Aalten, Lichtenvoorde, Winterswijk en Groenlo zijn zo een stuk dichterbij een locatie waar ze zich kunnen laten testen voor toegang. Ik snap de argumenten niet zo goed van mensen die zich niet willen laten testen en niet mee willen doen. Bij ons kom je er dan gewoon niet in.”

Venderbosch is de afgelopen tijd een enkele keer een situatie tegengekomen waarbij bezoekers de discussie aangaan. “Uiteindelijk trekken ze aan het kortste eind. Wij moeten ons daar aan houden, anders krijg je ook een stevige boete.” Daarnaast vindt ondernemer dat de discussie 'typisch Nederlands' is. “Ik was de afgelopen maanden in Zweden, Duitsland en Frankrijk. Daar werd door niemand moeilijk gedaan waar ik was. Ik denk dat de kritiek bij ons ook met een weekje wel voorbij is”.

'Wij doen hier niet aan mee'

Bij Steakhouse Vivaldi in Winterswijk denken ze daar heel anders over. ”Deze regeling is sowieso niet voordelig voor ons. Natuurlijk is het handiger voor mensen die uiteten willen en dan een QR-code kunnen tonen, maar wij zijn sowieso tegen die regels. Dus voor ons maakt het niet uit”, aldus Kevin Wiggers van Vivaldi.

De komst van de teststraat in Winterswijk is afhankelijk van de beschikbaarheid van testaanbieders in de regio. Daar is de organisatie van de teststraten nu mee in gesprek. Volledig gevaccineerde Nederlanders hoeven zich niet te laten testen voor toegang.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!