Instellingen

Linda traint mee met deelnemer Alpe d'Huzes: 'Sjef rookte niet, maar overleed toch aan longkanker'

Annelies (r) verloor vorig jaar na een lange lijdensweg haar man aan longkanker.
Annelies (r) verloor vorig jaar na een lange lijdensweg haar man aan longkanker. © Omroep Gelderland

RHEDEN - In Linda breekt UIT! laat Linda zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Vandaag is de aftrap van Alpe d'Huzes en dus traint Linda mee met een deelnemer. Annelies Nijenhuis-Speklé verloor vorig jaar na een lange lijdensweg haar man aan longkanker. Meedoen aan de Alpe d'Huzes is voor haar een verwerkingsproces, want ze mist haar man nog iedere dag.

Daarnaast wil ze zoveel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek. De teller staat nu op 2601 euro. Lukt het Annelies om nog meer op te halen en kan de ongetrainde Linda Annelies bijbenen?

Bekijk hier de video voor het aangrijpende verhaal van Annelies:

De beklimming telt 21 haarspeldbochten. De route is bijna 14 kilometer lang en staat symbool voor de moeilijke weg die kankerpatiënten doorlopen. Het is de bedoeling dat je als deelnemer de berg zes keer op fietst. Lopen mag ook. 'Opgeven is geen optie', luidt het motto van de Alpe d'Huzes.

Vanwege corona kunnen de deelnemers dit jaar niet naar de Alp en dus is de aftrap voor volgend jaar in eigen land. De organisatie heeft routes uitgezet op onder meer de Posbank en de Betuwe, maar je kan ook een eigen challenge aangaan om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Zo loopt Annelies 20 kilometer over de Posbank van Rheden naar Rozendaal. Ter ere en ter nagedachtenis van haar man Sjef Nijenhuis.

© Omroep Gelderland

Hij was een bekend gezicht in zijn woonplaats Rheden, want hij was de plaatselijke schoenmaker. Het herstelbedrijf is overgenomen door achterneef Rob. Sjef heeft hem het vak geleerd en hij denkt nog dagelijks aan hem. "Hij is ook aanwezig in de winkel. Een beetje as van Sjef staat naast de as van mijn vader; allebei schoenmakers." Hij wijst naar twee potjes schoensmeer terwijl hij dit zegt.

© Omroep Gelderland

Het verhaal van Annelies en haar man Sjef is onder mijn huid gaan zitten. De tegenslagen die zij iedere keer hebben moeten verwerken. "Ziekenhuis in, ziekenhuis uit, katheter erin, katheter eruit, chemo's, bestralingen, medicatie. Van de een op de andere dag kan je leven omslaan omdat je partner of iemand in je nabije omgeving de diagnose kanker krijgt." Deze woorden van Annelies zijn absoluut blijven hangen, we weten het allemaal, maar je realiseert je dat onvoldoende.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!