Nieuws

Arnhemse tweelingbroers vergaarden wereldfaam met Krijn de neanderthaler

Paleokunstenaar Alfons Kennis met kopieën van reconstructies bij De week van Gelderland.
Paleokunstenaar Alfons Kennis met kopieën van reconstructies bij De week van Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Arnhemse tweelingbroers Alfons en Adrie Kennis waren onlangs groot in het nieuws, omdat ze de eerste Nederlandse neanderthaler met een afgietsel een gezicht gaven. "We konden vroeger niets op school, we waren niet goed in taal of in wiskunde", vertelt Adrie bij het Omroep Gelderland-programma De Week van Gelderland. "Maar we waren wel goed met plaatjes en in tekenen en dus gingen we daarmee aan de slag."
En dat begon al op de middelbare school. Alfons: "We lazen niet veel, maar we hadden wel interesse in biologie en anatomie. Dus daar lazen we wel over en daar verdiepten we ons in."
"En dat ging soms ook heel praktisch", vertelt Adrie. "Dan fietsten we van school terug naar huis. Dan vond je onderweg bijvoorbeeld een dode kat. Die namen we dan mee. Thuis ging de kop eraf en kookten we de schedel uit. En dat bestudeerden we dan."

Paleokunstenaars

Uiteindelijk ging het werk steeds meer richting de paleontologie, de wetenschap die fossiele resten of organismen bestudeert en aan de hand daarvan geologische reconstructies van het leven op aarde kan maken - en de evolutie hiervan. Bij de gebroeders Kennis specialiseerde het zich uiteindelijk in het reconstrueren van gezichten en lichamen van de mens of voorlopers hiervan. Ze worden gezien als paleokunstenaars.
"Een illustrator, Jan Jutte uit Arnhem, zag ons werk en hij introduceerde ons bij wetenschappers in Amsterdam", vertelt Adrie. "Uiteindelijk gingen we ook naar congressen", vult Alfons aan. "We kregen daar ook materiaal van de wetenschappers die we daar ontmoeten en daar gingen we dan mee aan de slag."
Uiteindelijk maakten ze reconstructies van verschillende mensachtigen van duizenden jaren oud. Bijvoorbeeld van de ijsmummie Ötzi en nu dus van de eerste Nederlandse neanderthaler, genaamd Krijn. Het werk wordt in de wetenschap over de hele wereld zeer gewaardeerd. Niet voor niets stonden de broers al meerdere keren in National Geographic. In 2014 en 2015 ontvingen ze voor hun werk de vooraanstaande internationale Lanzendorf  PaleoArt Prize. 

Deen van duizenden jaren oud

Na hun succesvolle reconstructie van Krijn zitten de broers niet bepaald stil. Inmiddels zijn ze al weer vergevorderd met Tollund, een man van duizenden jaren oud uit Denemarken. En het streven in hun werk blijft altijd hetzelfde. Adrie: "We willen dat onze creaties natuurgetrouw, levensecht en verrassend zijn. Daarbij stellen we niet dat onze reconstructies exact laten zien hoe een man of vrouw er in een bepaalde tijd heeft uitgezien, maar we willen de werkelijkheid zo goed mogelijk benaderen, naar de laatste wetenschappelijke inzichten."
Kijk het gesprek met de gebroeders Kennis in De Week van Gelderland terug:
Reconstructie Nederlandse neanderthaler bezorgt Arnhemse broers wereldfaam