Nieuws

‘Lekkere tieten!’, Nijmeegse politiek wil seksuele straatintimidatie aanpakken

NIJMEGEN - "Kom neuken!". "Lekkere tieten!". "Mag ik je volpompen?". Veel Nijmeegse vrouwen krijgen regelmatig dit soort grensoverschrijdende seksueel getinte opmerkingen naar het hoofd geslingerd, of worden ongewenst aangeraakt. Een groot probleem, vinden PvdA en GroenLinks. Daarom hebben de fracties een actieplan ingediend om het ongewenste gedrag aan te pakken.
In het actieplan zetten PvdA en GroenLinks in op een brede aanpak van het probleem. De partijen willen dat er duidelijke normen worden vastgesteld over wat er valt onder seksueel ongewenst gedrag en dat daders verantwoordelijk worden gehouden. Ook pleiten ze voor een preventiecampagne en laagdrempelige hulp voor vrouwen die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag.
"Veel te veel vrouwen hebben te maken met intimidatie en seksueel overschrijdend gedrag", zegt GroenLinks-raadslid Marieke Smit. "En het is nu nog een onderbelicht probleem. We hopen dat de gemeente het probleem van deze vrouwen serieus gaat nemen en met hen in gesprek gaat. We willen dat er een plan van aanpak komt om dit probleem op te lossen."
Kijk wat Judith en Roos van Catcalls of Nimma erover zeggen:
'Straatintimidatie moet uit de taboesfeer', vinden politieke partijen in Nijmegen

Taboe doorbreken

Volgens PvdA-raadslid Charlotte Brand is een belangrijk onderdeel van de oplossing het taboe rondom praten over seksuele intimidatie doorbreken. "Het begint met een gesprek over dit thema. Dat is niet gemakkelijk, maar wel broodnodig. Daarom hebben Marieke en ik tijdens het bespreken van het actieplan in de raad ook onze eigen ervaringen gedeeld. Vrouwen moeten zich gehoord voelen, zodat ze niet aan zichzelf gaan twijfelen of hun ervaring wegwuiven."

‘Dit moet stoppen’

Judith Holzmann en Roos van den Oever uit Nijmegen zetten ze zich al langere tijd in om seksuele intimidatie op openbare plekken en in uitgaansgelegenheden bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Dit doen ze door onder de naam Catcalls Of Nimma opmerkingen die naar vrouwen worden geroepen op straat te krijten en afbeeldingen hiervan te posten op Instagram. Ze zijn opgelucht dat er nu vanuit de politiek ook aandacht is voor het probleem.
“Het is heel belangrijk dat er nu ook vanuit de gemeenteraad iets mee wordt gedaan, omdat veel mensen het als een taboe zien", zegt Roos. "Wanneer er vanuit de politiek aandacht voor is, wordt het ook serieuzer genomen."
Judith vult aan: "Ik vind het super goed, omdat dan wordt erkend dat het een probleem is dat moet stoppen. Het is ook noodzakelijk, omdat de impact van dit soort nare ervaringen enorm is. Je draagt het de rest van je leven bij je. Het maakt gespannen en angstig én het is gewoon heel erg irritant."

Consequenties

De gemeente Nijmegen laat in een reactie op het actieplan weten het probleem volop te erkennen, maar onvoldoende te weten hoe en op welke locaties het probleem zich voordoet. Als eerste stap wil ze dit gaan onderzoeken: daarna kunnen verdere concrete stappen worden gezet.
Wat Judith betreft zijn er twee stappen die in ieder geval moeten worden gezet. "De gemeente Nijmegen moet een meldpunt maken, waar we ons verhaal kunnen delen. En er moeten consequenties zijn voor mensen die dit soort gedrag vertonen."