Nieuws

'Wethouder had met vuist op tafel moeten slaan', dorp bezorgd om verbreding A2

WAARDENBURG - Inwoners van Waardenburg maken zich grote zorgen over de mogelijke verbreding van de A2 tussen Deil en Vught.
Het Rijk heeft de regio uitgenodigd om haar mening te geven over de plannen. Gilles Tebrunsvelt, initiatiefnemer van het Waardenburgs Platform, vindt dat de wethouder van West Betuwe steviger voor de belangen van de inwoners had moeten opkomen. "Hij had met zijn vuist op tafel moeten slaan."
Kijk naar een reportage:
'Wethouder had met vuist op tafel moeten slaan', dorp bezorgd om verbreding A2

Niet tegen verbreding

Dat het te druk is op de A2 langs Waardenburg ontkennen ze in het dorp niet. Ze zijn ook niet tegen het verbreden van de snelweg, maar vinden wel dat het dorp niet belast mag worden met nog meer fijnstof, herrie en sluipverkeer. Ook omdat de A15 en een drukke spoorlijn al voor overlast zorgen.
Tebrunsvelt woont in één van de zogenoemde walwoningen. Dat zijn huizen die in de geluidswal zijn gebouwd. Het zou kunnen dat de snelweg nog dichter langs deze panden gaat lopen, al pleit de regio in haar reactie voor een knik in de weg, zodat de afstand tot de walwoningen gelijk blijft.
Woningen in de geluidswal.
Woningen in de geluidswal. © Gilles Tebrunsvelt
Voor het uitkopen van bewoners is sowieso geen geld in de begroting. Tebrunsvelt maakt zich al lange tijd zorgen. Hij had fermere taal verwacht van de wethouders in de regio. De brief, die ze naar het Rijk stuurden met de vraag om aanpassingen in de plannen, is volgens hem te voorzichtig.

Wethouder snapt kritiek

Wethouder Ed Goossens van West Betuwe kent de zorgen van de inwoners. Hij snapt ook dat ze kritiek hebben op de toon van de brief. "Maar we zijn aan het onderhandelen, daar hoort een bepaalde houding bij. Als inwoners en gemeenteraad kritisch zijn dan helpt ons dat alleen maar bij de onderhandelingen." Hij ziet ook in dat het dorp belast wordt door grote infrastructurele projecten.
Goossens en andere wethouders uit de regio vrezen dat de verbreding het fileprobleem niet oplost. Ook willen ze meer geld voor het project. Ze hopen dat de weg niet dichterbij de walwoningen komt en roepen de minister op om dat te onderzoeken. En er zijn vragen over hoe de minister voor doorstroming op de A15 gaat zorgen.

Gemeenteraad aan zet

Komende dinsdag buigt de gemeenteraad zich ook over een brief. Inwoners en andere betrokkenen hebben al een zienswijze kunnen indienen. Dit najaar gaat het ministerie in op alle brieven en ingediende zienswijzen. Complexer wordt het nog doordat de minister die dit dossier onder haar hoede had, Cora van Nieuwenhuizen, weg is en de kabinetsonderhandeling nog bezig zijn.

Hoop op nieuw kabinet

Provincie en gemeenten hebben al aangegeven dat ze geld investeren in maatregelen om de verbreding beter in te passen. Bovendien willen zij dat mensen gaan fietsen of carpoolen in plaats van allemaal de auto pakken.
Tebrunsvelt hoopt dat het Rijk ervoor zorgt dat de verbreding acceptabeler voor hem wordt. Volgens de planning hakt Den Haag nog dit jaar een knoop door. In 2026 wordt er dan begonnen met de werkzaamheden en in 2031 moet de weg klaar zijn.