Nieuws

Europa's grootste stoomlocomotief is vandaag vier keer eventjes in Nijmegen

Stoomlocomotief van Stichting Stoom Nederland in Nijmegen
Stoomlocomotief van Stichting Stoom Nederland in Nijmegen © Stoom Stichting Nederland
NIJMEGEN - Een bijzonder gezicht in Nijmegen, vandaag. De grootste stoomlocomotief van Europa rijdt daar vandaag vier keer het station binnen.
De locomotief uit de serie Baureihe 23 stamt uit de jaren vijftig. Het is één van nog slechts enkele rijdende exemplaren in Nederland. Sinds 2018 rijden de stoomlocomotieven elk jaar één dag heen en weer tussen Nijmegen en Den Bosch, om het verleden weer even tot leven te wekken.
Tot het midden van de jaren zestig trok deze locomotief dagelijks heen en weer tussen Nijmegen en Duitsland, zegt Rens-Jan Jongenelen van de Stoom Stichting Nederland. "Daarom rijden we vandaag ook naar dit station. Dan is het weer even net als vroeger", aldus Jongenelen.

Tijdreis voor bezoekers

Een echte tijdreis dus voor de bezoekers die een kaartje hebben bemachtigd voor een van de ritten. De trein rijdt zaterdag vier keer op en neer tussen de Brabantse hoofdstad en de Waalstad. "We zijn helemaal uitverkocht, met driehonderd man per rit", zegt Jongenelen.
Twee exemplaren van de Baureihe 23 zijn zaterdag te zien, waaronder een van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij uit Apeldoorn. De andere locomotief is in het bezit van de Stoom Stichting Nederland.
Wie een kijkje wil nemen vandaag, heeft niet lang de tijd: de locomotieven maken steeds een korte stop van zo'n tien minuten voor ze weer richting Brabant vertrekken. De eerste komt om 10.45 uur aan.