Nieuws

Grensoverschrijdende film Grenszland in première

Scène uit de film Grenszland.
Scène uit de film Grenszland. © Grenszland film
DINXPERLO - In Dinxperlo is vrijdagmiddag de symbolische aftrap gegeven voor het herdenken van inmiddels 76 jaar vrijheid en vrede in de Achterhoek. Dat gebeurde met de première van de film Grenszland. De film is speciaal gemaakt voor het grensoverschrijdende programma in de regio. Door corona kon vorig jaar een groot deel van de viering van 75 jaar vrijheid in de Achterhoek niet doorgaan. Een jaar later is Grenszland het gevolg.
“We zouden vorig jaar eigenlijk met achthonderd mensen gaan ontbijten op de grens in Dinxperlo, om ons gezamenlijk programma af te trappen”, zegt organisator Esther Ruesen. “Helaas kon dat niet doorgaan.” De organisatie zocht vervolgens naar een alternatief en daaruit ontstond de film Grenszland.
“Het verhaal gaat over een jong Nederlands meisje en een Duitse jongen”, vertelt Ruesen. “Ze groeien op aan de grens, zo’n 75 jaar geleden.”
In de korte film, die is opgenomen in het grensgebied van de Achterhoek en de Liemers met Duitsland, zie je hoe ze opgroeien en wel of niet weer bij elkaar komen. “Aan het einde van de film zie je hoe ze, in het hier en nu, zelf 75+ zijn geworden”, zegt Ruesen.

Première precies op de grens

De première van de film werd vrijdagmiddag bijgewoond door burgemeesters en wethouders uit de grensregio, gedeputeerde Peter Drenth van de Provincie Gelderland en Steilvertreter Silke Sommers van de Kreis Borken. “Het is eigenlijk een symbolische aftrap”, vertelt Ruesen. “Het is best bijzonder dat alle Achterhoekse en Liemerse gemeenten hierbij aanwezig zijn.”
Volgens Ruesen is het belangrijk dat deze herdenking alsnog kan plaatsvinden. “Het afgelopen jaar was vanwege corona toch heel onvrij”, zegt ze. “Als inwoners van de grensregio merkten we dat de fysieke grens met onze oosterburen weer even bestond, door de verschillende coronamaatregelen. Dan is het des te belangrijker om de vrijheid nu weer te vieren.”

Exposities en tentoonstellingen

Naast de film Grenszland bestaat het programma de komende tijd onder meer uit twee mobiele tentoonstellingen voor alle deelnemende gemeenten in het Nederlands en Duits en een lespakket voor scholen. Ook zijn er drie vaste exposities ontwikkeld voor het Stadsmuseum Doetinchem, Nationaal Onderduikmuseum en het Grenslandmuseum Dinxperlo.