Instellingen

De egel heeft het moeilijk, maar u kunt het stekelige dier helpen!

bron: Anita Nijboer
bron: Anita Nijboer © Anita Nijboer

ARNHEM - Het is dit weekend, zaterdag 25 en zondag 26 september, het jaarlijkse egelweekend. De Egelwerkgroep, de Zoogdiervereniging, de Jaarrond Tuintelling en OERRR roepen iedereen op om egelwaarnemingen door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen zijn belangrijk voor onderzoek naar de egel in Nederland.

Doordat steeds meer steden en dorpen groeien, wordt de tuin voor de egels belangrijker. Waar komen ze voor en waar worden ze juist niet gemeld? Ook als je dus geen egel in jouw buurt ziet is dat zinvolle informatie.

Het gaat niet goed met de egel

Het gaat niet zo goed met de egel in Nederland. Uit tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring blijkt dat het aantal egels sinds 1994 met 67 procent is afgenomen. Sommige jaren zijn het er iets meer, maar over het geheel daalt het aantal egels.

"Verstedelijking, het verdwijnen van natuurlijk leefgebied en de druk van roofdieren in natuurgebieden spelen daar een rol in. En ook droge zomers kunnen zorgen voor een minder succesvolle voortplanting", zegt Elze Polman van de Zoogdiervereniging.

Wat kunt u doen?

Ook onze tuinen speelt een rol in de verdwijning van egels. "We hebben in nog heel vaak heel veel tegels in de tuin en onze tuinen zijn vaak zo keurig opgeruimd dat er maar weinig plekjes overblijven voor egels om te schuilen voor regen en kou. Je kan het beste dus wat takken laten zodat de egel goed beschermd een nestje kan bouwen". Ook zijn er speciale egelhuisjes op de markt. "En je kunt de egel extra verwennen als je een laag bakje water in je tuin zet. Geen melk, want dat is niet goed voor het dier", zegt Polman. "Maar zorg wel dat het bakje niet te hoog is zodat hij weer uit het bakje kan."

Wil je een egel zien, kijk dan vooral goed als het donker is, dan gaan ze namelijk op zoek naar voedsel. "'s Avonds als ik met mijn hond wandel dan kom ik ze regelmatig tegen", vertelt Polman.

Egel gezien en doorgeven?

Heb je een egel gezien en wil je die doorgeven? Dat kan via telmee.nl of waarneming.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!