Nieuws

Gelderland loopt al dertig jaar veel geld mis: 'Het is geen calimeroverhaal!'

Ton Doesburg (links) en Michiel de Vries.
Ton Doesburg (links) en Michiel de Vries. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het gaat al dertig jaar verkeerd en na Prinsjesdag van dit jaar zal het niet anders gaan. Het meeste geld dat het kabinet extra uittrekt voor volgend jaar, belandt in de Randstad. De overige provincies mogen de kruimels verdelen. Oud-gedeputeerde en voormalig Eerste Kamerlid Ton Doesburg uit Nijmegen windt zich er al tientallen jaren over op. Ondanks zijn pensionering is daar niets in veranderd, zo bleek tijdens de tv-uitzending van De Week van Gelderland.
Miljarden euro's extra hebben kabinet en Tweede Kamer uitgetrokken. Geld, dat onder meer bedoeld is voor de woningmarkt en voor de bestrijding van ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Maar Doesburg voorspelde vrijdag in De Week van Gelderland dat 80 procent daarvan in de Randstad blijft steken.
En dat terwijl Gelderland de grootste provincie is en aanspraak kan maken op veel meer geld. "Heel ongezond voor Gelderland", aldus Doesburg. De verklaring daarvan is voor hem heel simpel: het merendeel van de bewindslieden, Tweede Kamerleden en topambtenaren woont en werkt in Noord- en Zuid-Holland.

De jaarrekening is leidend

Gelderland loopt al dertig jaar veel geld mis, heeft de oud-senator berekend. Dat doet hij niet zozeer aan de hand van de Prinsjesdagstukken, maar op basis van de jaarrekening van de Rijksoverheid. Die krijgt over het algemeen veel minder aandacht dan alles wat rondom Prinsjesdag wordt bekendgemaakt, maar Doesburg concludeert uit die jaarrekeningen dat van al het geld dat in een jaar beschikbaar komt, ruim 80 procent in de Randstad terecht komt.
En dat gaat ten koste van bijvoorbeeld Gelderse culturele instellingen, wegen en woningbouw. "En dat terwijl slechts 45 procent van de bevolking in de Randstad woont. Dat leidt ertoe dat de inkomens buiten de Randstad veel lager liggen dan daarbinnen", poneert de oud-gedeputeerde en voormalig senator.

Wel degelijk geld

Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit bestrijdt niet dat Gelderland maar weinig politici in Den Haag heeft, maar geld komt er wel degelijk, zegt hij. Denk aan de verbetering van de snelweg A28 en extra geld voor woningbouw in Nijmegen. Maar, zo stelt De Vries, Gelderland heeft ook dergelijk grote problemen dat dat veel extra geld rechtvaardigt.
"Gelderland is een enorm rijke provincie, met miljarden op de bank, en het geld moet naar provincies die het echt nodig hebben. En moeten wij hier in Gelderland woningen gaan bouwen voor randstedelingen?"
De Vries als Doesburg zijn het erover eens, dat er meer Gelderse politici in de landelijk politiek moeten komen. Maar hoe dat moet gebeuren: dat blijft de grote vraag.
Bekijk het gesprek met Ton Doesburg en Michiel de Vries:
Gelderland loopt al dertig jaar veel geld mis