Nieuws

Kunnen Winterswijkers straks dicht bij huis testen voor toegang? Die kans is groot

Ongevaccineerde Oost-Achterhoekers moeten nu nog ver rijden voor hun QR-code.
Ongevaccineerde Oost-Achterhoekers moeten nu nog ver rijden voor hun QR-code. © ANP
WINTERSWIJK - Er komt vrijwel zeker een extra testlocatie van Testen voor Toegang in Winterswijk. Dat bevestigt een woordvoerder van Testen voor Toegang. Eerder deze week werd bekend dat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) vroeg om een extra locatie. Inwoners van de regio moeten nu nog ruim veertig minuten rijden voor een toegangstest. De Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord is verguld met het nieuws.
Demissionair minister Hugo de Jonge zei eerder deze week dat 90 procent van de Nederlanders een test kan halen op maximaal twintig minuten rijden. De Tweede Kamer stemde in met een motie, waarin staat dat iedere Nederlander binnen dertig minuten rijden zo'n test kan halen.

Blinde vlekken

Al snel bleek dat er blinde vlekken zijn in het land: onder meer in Zeeuws-Vlaanderen en het Waddengebied, maar ook in onze provincie. Op de Veluwe gaat het vooral om dunbevolkt bosgebied. In het dichtbevolktere oosten van onze provincie zorgt de beperking in testlocaties voor problemen. Dat beaamt burgemeester Bengevoord van Winterswijk.
"Mensen die niet gevaccineerd zijn, maar wel naar een evenement willen, moeten nu ver rijden voor een test", zegt Bengevoord voor de camera van Omroep Gelderland. "De dichtstbijzijnde locaties zijn in Doetinchem of Enschede, wat zeker veertig minuten rijden is. We moeten met elkaar het virus onder controle krijgen en dus zorgen dat die testlocaties binnen het afgesproken half uur bereikbaar zijn. Dat is nu niet zo."
We moeten met elkaar het virus onder controle krijgen
Het gaat dan niet alleen over de regio Winterswijk. "Het is een groot gebied met vier grote gemeenten: Aalten, Oost-Gelre, Berkelland en dus Winterswijk", vervolgt de burgemeester. "Die moeten gewoon bediend worden. Het hoeft niet per se in Winterswijk zelf, als het maar makkelijk te bereiken is voor de inwoners van de hele regio."
Kijk wat de reistijd is vanuit diverse plekken in de provincie:
De 'donkerrode' blinde vlekken, die met name in de Achterhoek voor problemen zorgen.
De 'donkerrode' blinde vlekken, die met name in de Achterhoek voor problemen zorgen. © Omroep Gelderland

Extra locatie voor Oost-Achterhoek

Veertig minuten rijden is ver voor een bezoek aan een café of bioscoop, dus ondernam de veiligheidsregio actie. VNOG-voorzitter Ton Heerts stuurde een brief naar Testen voor Toegang en het ministerie met het verzoek een extra testlocatie in het oosten van de Achterhoek.
Daar wordt nu gehoor aangegeven. Een woordvoerder van Testen voor Toegang laat weten dat er wordt gewerkt aan een extra testlocatie in Winterswijk. "We zetten ons er voor in", bevestigt de woordvoerder. Een harde garantie geeft hij niet. Desondanks is burgemeester Bengevoord optimistisch.
"Al zij dat zeggen, heb ik er alle vertrouwen in", reageert hij verguld. "We hebben al eerder als gemeente potentiële testlocaties aangedragen. Als Testen voor Toegang de bemanning regelt, moet het snel voor elkaar zijn. Hoe snel? Dat ligt aan Testen voor Toegang. Onze locaties zijn in ieder geval snel beschikbaar."

'82 procent van Winterswijk gevaccineerd'

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het nog altijd mogelijk is voor Winterswijkers om zich te laten vaccineren. "Bij een pop-up vaccinatielocatie in Winterswijk kregen onlangs nog 367 mensen een eerste prik", zegt hij. "Daarmee is 84 procent van de gemeente nu deels gevaccineerd en 82 procent volledig. De pop-up vaccinatielocatie komt over enkele weken terug voor de tweede prik."
Volledig gevaccineerde Nederlanders hoeven zich niet te laten testen voor toegang.
Wat mag er vanaf 25 september wél en niet? Dat zie je hier:
Versoepelingen vanaf zaterdag; wat mag niet en wat mag wél?