Nieuws

Parkinsonpatiënten slaan alarm: 'Stop met ziekmakende pesticiden'

“Wij willen er gewoon voor zorgen dat er geen mensen meer Parkinson krijgen, want het is echt een nare ziekte." Dat zegt Jobien Wind van de Parkinsonvereniging over haar strijd tegen het gebruik van pesticiden in de landbouw. Er is toenemend bewijs dat dit soort middelen leidt tot Parkinson. Professor Bas Bloem onderstreept dat verhaal in zijn boek 'de Parkinson Pandemie', dat volgende week in Nederland verschijnt.
“Parkinson is een van de akeligste dingen die een mens kan overkomen”, zegt professor Bloem die in het Radboudumc het Parkinsoncentrum heeft opgericht. Hij geldt inmiddels als dé autoriteit op het gebied van Parkinson.
Kijk en luister naar het verhaal van Bas Bloem en Jobien Wind:
Nijmeegse professor: 'Waarom krijgt straks iedereen de ziekte van Parkinson?'

'Er komt een ware Parkinson pandemie'

De kans dat steeds meer mensen Parkinson krijgen, wordt juist almaar groter. Volgens professor Bloem is er zelfs een ware Parkinsonpandemie aan de gang. “Het woord pandemie kennen we van corona natuurlijk en dat slaat op ziekten die snel om zich heen grijpen. Ook de ziekte van Parkinson groeit snel, het is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld. En waar ik me heel erg druk om maak, is dat we die snelle groei op zijn minst voor een deel aan onszelf te danken hebben.”
Gewasbeschermingsmiddelen tasten het hersengebied aan dat veranwoordelijk is voor Parkinson
Gewasbeschermingsmiddelen tasten het hersengebied aan dat veranwoordelijk is voor Parkinson © Universiteit van Nederland
Dat komt onder meer door het gebruik van glyfosaat, dat voorkomt in gewasbeschermingsmiddelen als Roundup. Zo blijkt uit onderzoeken een duidelijk verband tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het vaker voorkomen van Parkinson. Een kaartje met het aantal Parkinsonpatiënten in Frankrijk past naadloos over het kaartje met daarop het gebruik van pesticiden. Bloem: “Dus wijnboeren hebben een verhoogd risico op het krijgen van de ziekte van Parkinson.”

'Je verliest elke keer wat'

Bloem legt uit dat de pesticiden die in de landbouw gebruikt worden ook echt giftig zijn. “Als je bijvoorbeeld aan een muis geeft, maak je daarmee precies het gebied kapot in de hersenen dat Parkinson veroorzaakt en krijgt die muis ook Parkinsonverschijnselen.”
Jobien Wind (Parkinson Vereninging) werkte jarenlang met glyfosaat en heeft nu ook Parkinson
Jobien Wind (Parkinson Vereninging) werkte jarenlang met glyfosaat en heeft nu ook Parkinson © OG
Jobien Wind werkte als onderzoeker op de Radboud Universiteit jarenlang met het middel glyfosaat en heeft nu ook de progressieve ziekte Parkinson. Jobien: “Je weet dat het achteruit gaat, dus je verliest elke keer wat; je geur, je beweeglijkheid, misschien op een gegeven moment je cognitie (je denkvermogen, KdJ). Die trilhandjes of het schudden met je hoofd is ook vaak iets dat geassocieerd wordt met Parkinson. En dat is nogal opvallend, dus dan durf je niet meer in het openbaar te komen.”

Verhoogd risico op Parkinson

Wind strijdt nu vanuit de Parkinsonvereniging tegen het gebruik van middelen als glyfosaat. Want via ons voedsel, zoals groenten en melkproducten, krijgen wij allemaal uiteindelijk dat soort stoffen in ons lichaam en lopen we allemaal een verhoogd risico op Parkinson, zo waarschuwen Jobien Wind en Bas Bloem.
Via ons voedsel krijgen wij allemaal pesticiden binnen
Via ons voedsel krijgen wij allemaal pesticiden binnen © Universiteit van Nederland
De Europese Unie staat het middel nu nog toe, maar baseert zich daarbij op onderzoeksgegevens die worden aangereikt door de fabrikanten van die middelen. Wind: “Dat is eigenlijk van: wij van WC eend raden WC eend aan. Dat is een beetje gek.”
De onderzoeken kijken nu vooral naar de dodelijkheid van de middelen op bijvoorbeeld muizen. Er wordt niet gekeken naar de neurologische effecten zoals een verhoogd risico op Parkinson. Bas Bloem vindt dat een verkeerde gang van zaken: “Je moet de bewijslast omdraaien. Je moet zeggen: 'Ik wil verdraaid zeker weten dat het echt niet bijdraagt aan Parkinson, voordat ik Nederlandse burgers daar aan blootstel'.”

Vechten tegen de bierkaai

Voor de Parkinsonvereniging valt het niet mee om het op te nemen tegen de fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, die een sterke lobby hebben in Europa. Jobien Wind ervaart het soms als vechten tegen de bierkaai: “Maar als wij niet vechten, wie vecht er dan?”
Voor Jobien en andere Parkinsonpatiënten is dat helaas al te laat, omdat de progressieve ziekte Parkinson niet te stoppen is. Wind: “Voor mij is het te laat. Je kan het nog een beetje afremmen, maar that’s it.”
Bas Bloem hoopt dat zijn boek leidt tot meer bewustzijn over de rol van onze omgeving bij de groei van Parkinson. Ook hoopt hij dat er meer geld komt voor wetenschappelijk onderzoek. “Zodat we uiteindelijk die tienduizenden mensen en Nederland en die miljoenen mensen in de wereld een betere toekomst kunnen bieden."
Kijk hier naar de uitzending van de Universiteit van Nederland, waarin Bas Bloem waarschuwt voor een Parkinsonpandemie: