Nieuws

Poëzieprijs De Johnny is terug: 'Wat wil je nog meer als weduwe?'

Yvonne van Doorn-Mousset.
Yvonne van Doorn-Mousset. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Johnny, de prijs voor het gesproken woord, is terug. In het jaar dat zijn naamgever, de Arnhemse dichter Johnny van Doorn, dertig jaar dood is. Meer dan acht jaar werd de prijs niet uitgereikt. Donderdagavond presenteerden de genomineerden, Ellen Deckwitz, Rodaan al Galidi en Babs Gons, zich in het Arnhemse Rembrandt Theater. Onder toeziend oog van Yvonne, de weduwe van Johnny.
"Ik heb er altijd van gedroomd dat deze verdwenen prijs terug zou komen", vertelt Yvonne. "Wat wil je nog meer als weduwe", jubelt zij met opgeheven armen. "Ik ben zo blij dat hij er weer is. En dat in Arnhem, mijn geboortestad."
Bekijk de video. Tekst gaat daaronder verder.
Poëzieprijs De Johnny is terug: 'Wat wil je nog meer als weduwe?'
Johnny was in zijn tijd een absolute vernieuwer, weet Yvonne. "Wat hij deed was een openbaring voor jonge dichters. Die dachten zo kan het ook." Volgens haar heeft Johnny ervoor gezorgd dat poëzie toegankelijk werd voor een veel breder publiek. "Daarvoor waren gedichten iets heiligs wat je niet kon begrijpen. Johnny heeft dat opengegooid, en de nieuwe generatie heeft dat opgepakt."
"Een geweldige eer", vindt Babs Gons haar nominatie. "Sowieso te gek dat er weer een podiumprijs is, dat die weer tot leven is gebracht." Er zijn volgens haar de nodige literaire prijzen. "Maar eigenlijk altijd voor boeken of bundels. Dit is de enige in zijn soort."
Ook de nagedachtenis aan zijn naamgever is daarbij belangrijk, vindt Gons. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat je weet in wiens voetsporen je treedt: wie er voor je waren en de weg hebben gebaand."

Financiën onzeker

De financiën bij elkaar krijgen om De Johnny te doen herleven, was nog niet zo makkelijk, legt organisator Theo Beneder uit. "Daar hebben we heel wat fondsen en overheidsinstanties voor moeten aanschrijven." Ook werd er een crowdfunding gestart.
Beneder zou De Johnny graag jaarlijks uitreiken. "Voor volgend jaar is de financiering geregeld. Maar na 2022 is het nog onzeker of we het geld bij elkaar krijgen."
Een prijs als deze is een noodzaak in deze tijd, meent Beneder. "Je ziet dat poëzie juist door optredens meer gaat leven. Veel dichters schrijven niet meer voor het papier, maar juist voor het optreden. Wij vinden dat die richting de aandacht verdient. Ook omdat het heel laagdrempelig is, waardoor er meer mensen bereikt kunnen worden."

'Zou Johnny fantastisch vinden'

Op 12 november, de geboortedag van Johnny, wordt de winnaar bekend. Yvonne denkt dat Johnny dat zelf 'fantastisch zou vinden'. Een deel van de 10.000 euro die de winnaar krijgt, mag die aan een aanstormend talent geven.