Nieuws

Schoolconciërge greep verdachte steekpartij, zegt ooggetuige

De politie hield de verdachte uiteindelijk aan.
De politie hield de verdachte uiteindelijk aan. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De verdachte van de steekpartij voor het Thomas a Kempis College in Arnhem donderdagmiddag, is overmeesterd door de conciërge van de middelbare school. Dat zegt een ooggetuige tegen Omroep Gelderland. "Ik zat in het klaslokaal toen ik het zag gebeuren."
De verdachte is later door agenten aangehouden en met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Bij de steekpartij raakten ook twee andere jongeren gewond, van wie er één per ambulance naar het ziekenhuis is gebracht.

'Zijn mes werd afgepakt'

Verslaggever Hans de Herdt van Omroep Gelderland sprak naderhand met ooggetuige David. De jongen is een leerling van het Thomas a Kempis College. Vanuit het klaslokaal zag hij dat de vermeende dader werd aangehouden.
David vertelt wat hij zag:
Steekpartij in Arnhem: 'Conciërge hield hem vast'
"Ik zag onze conciërge de verdachte tegenhouden", blikt David terug. "Later kwam de politie erbij en werd hij op de grond gelegd. Zijn mes werd afgepakt en de politie nam hem mee." Dat gebeurde nadat er eerst een zak om zijn handen was gedaan om sporen veilig te stellen. "Hij had bloed bij zijn benen", gaat de scholier verder.
David blijft er nuchter onder: "Ik liep zelf geen risico. Ik dacht wel: wat gebeurt hier nou eigenlijk. Ik ben niet zozeer geschrokken, maar wel benieuwd naar het verhaal erachter."

Ruzie voorafgaand aan steekpartij

De steekpartij kwam voort uit een ruzie waar vijf jongeren bij betrokken waren. Volgens Yvonne Balk, de directeur van de scholengemeenschap, zitten de vijf niet op het Thomas a Kempis College. De politie bevestigt dit.
Verschillende leerlingen geven aan dat de ruzie aan de overkant - bij vmbo-school 't Venster - kan zijn begonnen. Daar zouden wel vaker incidentjes zijn. Een woordvoerder van het 't Venster kon donderdagavond niet inhoudelijk reageren op vragen van Omroep Gelderland.

'Afschuwelijk en treurig'

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft met afschuw gereageerd op het incident.
"Afschuwelijk en treurig, scholieren die elkaar neersteken, al dan niet voor een school. Hopelijk herstellen de gewonden snel. Weg met die messen jongens, daar komt ellende van. Goed dat scholen bij ons werk maken van veiligheid. Dader of slachtoffer, de zorg staat op scherp en wij duimen", schrijft hij op Twitter.