Nieuws

Zeker 185 Gelderlanders laten na datalek GGD-gegevens wissen

Gegevens op straat door datalek.
Gegevens op straat door datalek. © Pixabay
ARNHEM - Minstens 185 Gelderlanders hebben na het datalek bij de GGD begin dit jaar een verzoek ingediend om hun gegevens daar te wissen. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Gelderland opvroeg bij de Gelderse GGD's. “Dit zijn er verhoudingsgewijs best veel", zegt cybersecurity-specialist Mary-Jo de Leeuw.
Eind januari onthulde RTL Nieuws dat er op grote schaal werd gehandeld in persoonsgegevens, afkomstig uit de GGD-systemen voor test- en vaccinatieafspraken en bron- en contactonderzoek. Adresgegevens, bsn-nummers en telefoonnummers van miljoenen Nederlanders waren in te zien door 26.000 GGD-medewerkers, waarvan in ieder geval twee mensen misbruik maakten. Deze maand zijn zij daarvoor veroordeeld.

Recht op vergetelheid

Uit navraag van Omroep Gelderland bij de Gelderse GGD's blijkt nu dat dit datalek voor veel mensen reden was om hun gegevens te laten wissen. GGD Gelderland-Zuid kreeg 95 verzoeken, GGD Gelderland-Midden 85.
GGD Noord- en Oost-Gelderland zegt het niet bij te houden, maar bevestigt dat ook zulke verzoeken te krijgen. Het gaat om het zogenaamde 'recht op vergetelheid'; iedere burger kan een organisatie vragen om zijn of haar gegevens te wissen.

'Data lag al op straat'

Maar of het in dit geval nut heeft, vraagt Mary-Jo de Leeuw zich af. “De data lag al op straat dus het is eigenlijk mosterd na de maaltijd. Het is wel een goed teken dat men inziet wat het gevolg is van zo'n datalek. Maar waarom nu zoveel mensen? Omdat het een lek is met medische gegevens? Als er een lek is bij Linkedin, zie je niet dat mensen hun wachtwoord veranderen.”

Geen coronapas

Wie zijn gegevens bij de GGD heeft laten wissen, kan nu ook geen coronatoegangsbewijs via de app laten zien. De GGD wijst mensen daarop. “Dan moeten ze goed hun papieren vaccinatiebewijzen bewaren”, aldus een woordvoerder van GGD Gelderland-Midden.
“Je kan wel eerst de pas aanvragen en daarna je gegevens laten wissen. Dan verandert er niks”, meent De Leeuw. “Je weet niet of deze mensen de pas al hebben, of hem niet willen, of er niks om geven. Maar je wordt dan nu wel gehinderd in je vrijheid.”
De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat de GGD nog steeds onder het verscherpt toezicht staat, dat sinds het datalek is ingesteld. Ze doet geen uitspraken over of er sindsdien nieuwe meldingen over datalekken zijn geweest door de gemeentelijke gezondheidsdienst.