Rijk van Nijmegen

Mogelijk toch rolstoellift bij beruchte brug Nijmegen, gemeente terug naar tekentafel

Het huidige ontwerp van de brug die de gemeente Nijmegen wil plaatsen over de ingang van de Waalhaven.
Het huidige ontwerp van de brug die de gemeente Nijmegen wil plaatsen over de ingang van de Waalhaven. © Ney & Partners
NIJMEGEN - De brug die de gemeente Nijmegen over de ingang van de Waalhaven wil plaatsen, wordt misschien toch rolstoeltoegankelijk. Na veel kritiek van inwoners en raadsleden op de ontoegankelijkheid van de brug, is er een motie aangenomen waarin de gemeente wordt verzocht te onderzoeken of het mogelijk is een rolstoellift te plaatsen.
De motie werd ingediend door Stadspartij Nijmegen, PvdA en GroenLinks. “De vraag hier is of wij er alles aan hebben gedaan om de voetgangersbrug toegankelijk te maken voor iedereen? Nee, dat hebben we nog niet”, sprak gemeenteraadslid Wendy Grutters van Stadspartij Nijmegen tijdens de raadsvergadering.
Grutters pleit voor een rolstoellift. “We hebben gesproken met een leverancier, die zelfs de bouwtekeningen heeft gehad en zegt dat een plateaulift elders prima werkt en past. En het kan voor een relatief laag bedrag.”

‘Er kleven veel nadelen aan’

De motie wordt door een meerderheid van de raad ondersteund. Wethouder Noël Vergunst gaat de mogelijkheden onderzoeken, maar is sceptisch. “We kunnen onderzoek doen naar een lift, maar we hebben wel al eerder gekeken of dit een oplossing is en er kleven een aantal nadelen aan. Maar als de gemeenteraad wil dat we dit nogmaals gaan onderzoeken en de resultaten presenteren dan zijn we daartoe bereid.”
De wethouder legt uiterlijk 1 december de resultaten voor aan de gemeenteraad.

Bouw brug afblazen

SP, CDA, Partij voor de Dieren en VoorNijmegen.NU dienden gezamenlijk een motie in met het verzoek de bouw van de brug helemaal af te blazen. Deze werd op het laatste moment aangehouden, om eerst het onderzoek naar het plaatsen van een rolstoellift af te wachten.