Nieuws

Klok carillon Culemborg teruggeplaatst: 'Geluid wordt zachter'

Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Het carillon in de Culemborgse Grote of Barbarakerk is vanaf aanstaande zaterdag weer te horen, na een uitgebreide renovatie. Die dag kunnen de Culemborgers ‘s avonds om 21.55 uur ook de traditionele papklok weer horen.
De papklok gaf het sein dat de stadspoort bijna ging sluiten en de mensen voor bedtijd nog een bord pap konden gaan eten.
Na een restauratie aan het mechaniek waaraan de klokken hangen, kan het carillon volgens de gemeente weer tientallen jaren mee. Tijdens de restauratie is het hele mechaniek hersteld. De speelhamers en speelklepels zijn vervangen en bijgesteld. Zo worden de klokken minder beschadigd en de klanken zijn hierdoor verbeterd.
Klok carillon Culemborg teruggeplaatst
Op zaterdag 14.00 uur gaat beiaardier Dick van Dijk weer op het carillon spelen. Het eerste lied is het Culemborgs volkslied Zo kraait den boer z’n haantje. De afgelopen week hielp Van Dijk al mee met het leggen van de laatste hand aan de afstelling van het carillion. Hij is blij met de nieuwe klank. "Minder schel en iets zachter", vertelt hij.

Beiaardier speelt verzoeknummers

In het carillon hangen 47 klokken. Negen daarvan zijn in de zeventiende eeuw gemaakt door de gebroeders Hemony. Zij hadden een manier bedacht om de klokken op toonhoogte te gieten. In de negentiende eeuw zijn vier hemonyklokken verkocht. Na de oorlog zijn er twee teruggevonden. Eén van de klokken is gelijk naar Culemborg teruggekomen. De tweede is tien jaar geleden teruggegeven en tijdens de restauratie weer op zijn plaats gehangen.
In september vroeg de gemeente welk liedje de bewoners wilden horen vanaf het carillon. Meer dan vijftig verzoeknummers werden ingediend. Op zaterdag 27 november, 4 december, 11 december en 18 december worden de verzoekliedjes gespeeld vanaf 14.00 uur. De playlist staat op de website van de gemeente Culemborg.