Instellingen

Regionaal Archief Rivierenland verzamelt coronaspullen

Regionaal Archief Rivierenland roept op coronaspullen te schenken.
Regionaal Archief Rivierenland roept op coronaspullen te schenken. © Omroep Gelderland
TIEL - Een mondkapje, afstandsstickers, maar ook persoonlijke foto's of brieven. Het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel roept de bewoners van het rivierengebied op om spullen die met de crisis te maken hebben, bij het archief langs te brengen. Zo moet er een speciale coronacollectie ontstaan.
Archivaris Leon Masselink van het regionaal archief vertelt dat het van alles kan zijn, als het maar duidelijk maakt welke impact de coronacrisis op het leven heeft gehad van de bewoners van het rivierengebied.
Kijk hier naar een reportage:
Regionaal Archief Rivierenland verzamelt coronaspullen
Burgers kunnen foto's en dergelijke digitaal via de website van het archief toesturen, maar je kan ook gewoon langskomen en het bij de receptie afgeven.
"Er is al het nodige gebracht", zegt de archivaris. "We zijn op zoek naar materiaal dat een beeld geeft van de impact van corona op het dagelijkse leven. Op het leven van jou en mij. En dan moet je bijvoorbeeld denken aan foto's van anderhalvemeterfeestjes."

Brief van een 9-jarige

Het archief heeft al een aantal heel persoonlijke dingen van inwoners ontvangen. Masselink pakt een brief. "Dit is van een 9-jarig meisje, Die heeft deze brief speciaal voor het archief geschreven toen ze hier was." In de brief beschrijft het meisje hoe ze de lockdown heeft ervaren toen ze niet naar school kon.
De archivaris leest een stukje voor uit de brief. "Ik vond het in het begin wel leuk, maar ik begon me steeds meer te vervelen. Ik denk dat de meeste van mijn klasgenoten zich ook verveelden. Soms had ik er ook helemaal geen zin in. De juf legde het dan online uit, terwijl ik mensen liever persoonlijk spreek. Ik vond school nooit zo leuk, maar om het thuiszitten, had ik mijn les wel geleerd. Ik was heel blij toen ik hoorde dat ik weer naar school mocht. Toen werd ik heel blij."

Nu kan er nog veel vastgelegd worden

Hoewel we nog steeds in de coronacrisis zitten, vindt het archief het belangrijk nu al met de verzameling te beginnen. "Nu zitten we er middenin dus nu zien we de effecten nog. Na komend weekend is dat al een stuk minder. Dus je moet er snel bij zijn om zo'n oproep te doen. Dan heb je nog kans dat er vrij veel vastgelegd kan worden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!