Nieuws

Indrukwekkende video van noodlanding vliegtuig naast A50 duikt op

Het parachutistenvliegtuigje landde in een weiland naast de A50.
Het parachutistenvliegtuigje landde in een weiland naast de A50. © Luciano de Graaf
BEEMTE BROEKLAND - Het was het gesprek van de dag voor velen, op die bewuste 25 juni. In de ochtend landde plots een parachutistenvliegtuigje in een weiland naast de A50, bij Beemte Broekland. Negentien mensen kwamen wonderwel met de schrik vrij, nadat in de lucht de motor plots uitviel. Dat de inzittenden angstige momenten meemaakten, blijkt wel uit nieuw verschenen beelden.
Het vliegtuigje vertrok die ochtend van vliegveld Teuge, maar al na 150 tot 200 meter ontstonden problemen. Directeur Simon Woerlee van Nationaal Paracentrum Teuge legde bij Omroep Gelderland destijds uit dat het om een totale motoruitval ging. De piloot maakte er in de zweefvlucht die ontstond het beste van en zette zijn toestel met parachutisten pardoes naast de snelweg neer, in het gras.
Op nieuw verschenen beelden van een camera op een helm is nu te zien en te horen hoe de inzittenden de laatste momenten van de zweefvlucht en landing beleefden. "Houd 'm recht, houd 'm recht", zegt een van de aanwezigen tegen de piloot. Zodra het vliegtuigje tot stilstand is gekomen, roepen de inzittenden tegen elkaar dat ze snel hun riemen los moeten maken. "Rustig aan, rustig aan. Goed gedaan, jongens!", roept de man wiens camera alles filmt daarbij.
Kijk hier hoe de inzittenden reageerden tijdens en na de noodlanding:
Hij maant alle parachutisten uit te stappen en de veiligheid op te zoeken. Daarna vraagt hij de piloot of die in orde is en krijgt hij een opgestoken duim terug. Vervolgens wordt ook de piloot naar buiten gestuurd: die krijgt voor het uitstappen alle lof voor zijn landing in het weiland. "Je bent een koning, een fucking koning!", zegt de man.
Eenmaal buiten vallen de mannen elkaar in de armen, zich realiserend wat ze net hebben meegemaakt, en danken ze de piloot voor zijn optreden. De video eindigt met de man wiens camera alles gefilmd heeft. Hij zegt dat hij al zijn hele leven bang was voor een incident als hij zojuist heeft ervaren.

Adrenaline

De maker van de video is Martijn van Dam, parachute-instructeur op Teuge. Met zijn twintig jaar ervaring sprong hij "overal ter wereld uit de meeste krakkemikkige vliegtuigen. Dan is het wel frappant dat het uitgerekend 'gewoon' op Teuge misging."
Hij handelde bij het snelle uitstappen na de noodlanding vooral onder invloed van de adrenalinestoot die hij kreeg.
Drie maanden na dato heeft Van Dam de crash naar eigen zeggen emotioneel verwerkt. De instructeur denkt dat zijn opnames geschikt zijn als lesmateriaal over vliegtuigongevallen. "Het hoeft niet altijd verkeerd af te lopen", zegt hij.

Shock

Na de noodlanding naast de A50 werden alle inzittenden overgebracht naar de startlocatie op vliegveld Teuge, om daar te bekomen van de schrik. Directeur Woerlee zei in juni dat hij dankbaar was dat niemand gewond raakte. "Eén gebroken arm zou al erg zijn geweest. Gelukkig loopt iedereen weer veilig hier rond. Ze zijn best wel in shock. Deze mensen zijn voor het eerst in hun leven met een vliegtuig ongewild naar beneden gekomen", zei de directeur toen.

Zie ook: