Instellingen

Edelhert Hubertus op het menu in restaurant De Hoge Veluwe

Edelhert Hubertus, vorig jaar december.
Edelhert Hubertus, vorig jaar december. © Laurens Tijink

HOENDERLOO - Het beroemde en dode edelhert Hubertus wordt net als alle andere dode dieren van De Hoge Veluwe, als ze voor consumptie geschikt zijn, opgediend in het restaurant van het nationale park. Dat bevestigt parkdirecteur Seger van Voorst tot Voorst na een bericht in De Telegraaf. De kop met gewei wordt opgezet en tentoongesteld.

Dat gebeurt met al het vlees van geschoten dieren, zegt hij tegen de krant. "We zijn gewoon een bedrijf. Het alternatief zou zijn dat hij wordt opgehaald door de rendac, dat kadavers en dierlijk afval ophaalt en vernietigt."

Van Voorst tot Voorst wil niet dat Hubertus wordt opgepeuzeld door andere parkbewoners, zoals raven, vossen en wolven. In de krant zegt de parkdirecteur: "Dat gunnen we ze niet. Die krijgen al genoeg van ons.”

De stand van de edelherten, wilde zwijnen en moeflons wordt in het nationale park beheerd door jacht, omdat deze dieren geen natuurlijke vijanden hebben. Althans, dat was voordat er wolven in het park opdoken. De laatste tijd sijpelen berichten door dat wolven moeflons doodbijten. Volgens parkbeheerder Jakob Leidekker gaat het om enkele tientallen.

Wildbeheerders jagen in het park trouwens niet op reeën, omdat die populatie zichzelf in stand houdt.

Eerst de ingewanden eruit

Jagers weten pas of een dier geschikt is voor consumptie na het verwijderen van de ingewanden. Dat wordt ook wel ontweiden genoemd. Het verwijderen van de ingewanden moet snel gebeuren; de ingewanden bevatten veel bacteriën en die bevorderen het bederf van het vlees. De ingewanden blijven wel achter in de natuur en zijn voedsel voor bijvoorbeeld vossen.

Het restant van het dier belandt in een koelcel om te besterven. Dat is het proces waarbij vlees van wild mals wordt. Enzymen in de spiervezels zorgen daarvoor. Die zetten na het sterven eiwitten om in andere smaakvolle componenten.

Van Voorst tot Voorst legt uit aan Omroep Gelderland: "Een geschoten dier moet eerst tot rust komen. Dat duurt enkele dagen en komt de smaak ten goede. Daarna gaat de slager het dier slachten en verwerken. Schoner en gezonder vlees dan wildbraad kan een consument zich niet wensen."

Je kunt stukken van Hubertus dus op je bord vinden in het restaurant. Wild uit het park belandt ook als wildbraadpakket, barbecuepakket of stoofpotje in de parkwinkel.

Dood door de bronst

Hubertus overleefde de bronst niet. Het edelhert, dat bekendheid genoot doordat hij niet bang was voor mensen, werd aangevallen door een rivaal. Vorig jaar verloor het dier al een oog tijdens de strijd om de vrouwtjes en dat is hem mogelijk dit jaar noodlottig geworden en zag hij zijn tegenstander niet aankomen. Wildbeheerders van het park verlosten het hert uit zijn lijden.

Het beroemde edelhert eindigt dus op jouw bord als je wild lust. Parkdirecteur Van Voorst tot Voorst in De Telegraaf: "Aan de rug zitten de mooiste delen. En de achter- en voorbouten; de schouders en bilpartij. En je kunt van delen worst maken en goulash, stoofpotjes. We snijden er tournedos en biefstuk van.”

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!