Instellingen

Geen extra handhaving op coronatoegangsbewijs in Gelderland

De meeste Gelderse gemeenten zetten niet in op extra handhavers.
De meeste Gelderse gemeenten zetten niet in op extra handhavers. © ANP
ARNHEM - Gelderse gemeenten zetten nauwelijks extra handhavers in voor controles op het coronatoegangsbewijs. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Het toegangsbewijs is vanaf vandaag nodig om horecagelegenheden in te gaan of evenementen te bezoeken.
Omroep Gelderland vroeg alle 51 gemeenten in de provincie hoe ze omgaan met de nieuwe coronaregels. Zeker veertig gemeenten hebben hierop gereageerd. Als het gaat om de controle op het coronatoegangsbewijs, zeggen ze alleen op te treden bij bijzonderheden of excessen. "Waar nodig zullen wij deze maatregel handhaven", stellen onder meer Apeldoorn, Berkelland en Harderwijk in een gezamenlijke reactie.

Samenwerken met ondernemers

Een meerderheid van de gemeenten stelt dat de handhavers vooral gaan samenwerken met de horeca. "Door deze service-rondjes willen we eventuele problemen in kaart krijgen en op zoek gaan naar oplossingen", stelt een woordvoerder van de gemeente Scherpenzeel.
Ook Arnhem zet in op samenwerking. "We hebben het afgelopen jaar goed samengewerkt met onze ondernemers en culturele instellingen", zegt een woordvoerder. "De nieuwe maatregelen zijn een kans om de horeca verder te openen. We hebben er alle vertrouwen in dat ze hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun gasten nemen."

'Inzet handhavers niet anders'

Niet alle gemeenten gebruiken extra handhavers. Alleen Tiel zet extra opsporingsambtenaren in. Beuningen zet alleen meer boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) in als dat nodig blijkt. In bijna alle andere Gelderse gemeenten is dit weekend het gebruikelijke aantal handhavers op straat. "De inzet is niet anders dan bij de andere coronamaatregelen", aldus de gemeente Lingewaard.
Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.
Coronapascontrole in Tiel.
Dat er nauwelijks extra handhavers de straat op gaan, betekent niet dat er niet gecontroleerd gaat worden. Dit zegt onder meer de gemeente Nijmegen. Horecaondernemer Khalid Oubaha zei eerder zijn gasten niet te willen controleren. ''Doet hij dit niet, dan volgt sluiting'', vertelde een woordvoerder van burgemeester Hubert Bruls eerder deze week aan Omroep Gelderland. "Als je evident zegt ik doe niet mee, dan gaan we meteen over tot sluiting zodra we dat constateren."
Volgens de zegsman volgt een horecazaak na zo'n aankondiging de regels opzettelijk niet. "Dat is anders dan horecazaken die bijvoorbeeld de controle niet goed uitvoeren", meent de woordvoerder.
De te grote druk op de zorg is nog altijd aanwezig
Voor de handhaving van het coronatoegangsbewijs is extra geld vanuit Den Haag beschikbaar. Dat geld is er volgens de gemeente Zutphen nog niet: "Zodra het geld er is, overleggen we met horecaondernemers hoe we het gaan inzetten op een manier die hen helpt."
Ook de gemeente Arnhem blijft scherp op overtreders. "We zullen erop toezien dat de maatregelen worden nageleefd", zegt de woordvoerder. "Als dit niet gebeurt, zullen we daar tegen optreden. Het virus is immers nog niet weg. De te grote druk op de zorg is nog altijd aanwezig."
Omroep Gelderland zocht uit wat er vanaf vandaag wel en niet mag:
Versoepelingen vanaf zaterdag; wat mag niet en wat mag wél?

Horeca op maximale capaciteit

Door het gebruik van het coronatoegangsbewijs kan vanaf zaterdag de anderhalvemeterregel worden losgelaten. Daardoor kan de horeca weer op maximale capaciteit gaan draaien en vervalt de zitplaatsverplichting. Wel moet de horeca haar deuren tussen middernacht en zes uur 's ochtends gesloten houden.
Voor evenementen die binnen plaatsvinden zonder vaste zitplaats geldt dat zij 75 procent van de reguliere bezoekers mogen binnenlaten. Daarnaast moet het evenement gesloten zijn tussen 00.00 en 06.00 uur. Er geldt geen maximumaantal bezoekers meer voor evenementen buiten en voor evenementen binnen met zitplaatsen. Ook de verplichte sluitingstijd is daar nu afgeschaft.

Vaccinatie of test

Een coronatoegangsbewijs is beschikbaar bij een volledige vaccinatie, een geldig herstelbewijs of bij een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Via die mogelijkheden kan een QR-code worden aangemaakt in de CoronaCheck App of worden geprint via CoronaCheck.nl.
Het testen via Testen voor Toegang blijft vooralsnog gratis en kan op diverse plekken in onze provincie. Uit navraag van Omroep Gelderland bij Testen voor Toegang bleek vrijdag dat er voor dit weekend nog genoeg testplaatsen zijn.
Uitbaters van cafés of restaurants en organisatoren van evenementen zijn verantwoordelijk voor de controle op het toegangsbewijs. Met de CoronaCheck Scanner kunnen zij de QR-codes van hun bezoekers controleren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!