Instellingen

Mogelijke griepgolf baart ziekenhuizen nu al zorgen: 'De druk is hoog'

Ziekenhuizen maken zich zorgen om mogelijke griepgolf.
Ziekenhuizen maken zich zorgen om mogelijke griepgolf. © ANP

DOETINCHEM - Een mogelijke griepgolf, de versoepelingen van de coronaregels en veel openstaande vacatures voor verpleegkundigen. Het maakt dat ziekenhuizen in Gelderland zich zorgen maken over de druk op de zorg in het najaar. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.

"Er is nog geen echt rustmoment geweest sinds corona", vertelt Saskia Steenbergen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Het blijft daar dan ook hard aanpoten, verwachten ze. "Gelukkig konden onze medewerkers wel op vakantie, maar bij terugkomst moest iedereen weer hard aan het werk."

De coronazorg komt bovenop het reguliere werk. Een mogelijke griepgolf verzwaart de druk op het personeel nog meer. "We weten niet zeker of die griepgolf komt, maar we houden wel rekening met griepgevallen in de planning."

'Zorg gaat altijd door'

Ook bij Ziekenhuis Rivierenland in Tiel voelen ze die druk. Communicatieadviseur Marjolein Klaassen: "Met de reguliere zorg op volle kracht, is de covidzorg al extra verzwarend. Die optelsom maakt dat wij ons wel zorgen maken als daar ook nog een griepgolf bij zou komen."

Wel benadrukt Klaassen dat de zorg altijd doorgaat. "Via het Regionaal Orgaan Acute Zorg zorgen we als ziekenhuizen voor goede opvang en spreiding van patiënten. We staan voor hen klaar zoals altijd."

Draaiboeken aangepast

Ook bij Gelre ziekenhuizen, met vestigingen in Apeldoorn en Zutphen, zijn ze voorbereid op mogelijke drukte. "We weten dat in het najaar sprake kan zijn van meer opnames vanwege griep. Sinds afgelopen jaar houden we ook rekening met meer opnames vanwege Covid-19. Daarom hebben we de bestaande draaiboeken aangepast", legt woordvoerder Dianne Alewijnse uit Dit vraagt volgens haar veel van de medewerkers. "De druk op hen blijft hoog."

Bij het Arnhemse Rijnstateziekenhuis sluiten ze zich daarbij aan. Woordvoerder Maurice Velthuis: "Het piept en kraakt in het ziekenhuis, maar we zijn voorbereid. We hebben goede, loyale medewerkers." Wel zijn ze - net als de andere ziekenhuizen - bezorgd over een mogelijke griepgolf. "Een griepgolf in het najaar is realistisch. We willen daarom zo snel mogelijk medewerkers vaccineren tegen de griep."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!