Instellingen

Hoe de Duitse taal in het grensgebied op peil wordt gehouden

Opruiming wordt in een Winterswijkse winkel in het Duits aangegeven.
Opruiming wordt in een Winterswijkse winkel in het Duits aangegeven. © Omroep Gelderland

WINTERSWIJK - Dat Duits geen populair vak is op middelbare scholen is al tot in de Tweede Kamer behandeld, maar nog altijd stijgt het aantal leerlingen niet. Zelfs niet in de Achterhoek, dat direct grenst aan Duitsland. Daarom worden daar al jaren allerlei initiatieven opgezet om het Duits toch onder de mensen die allang van de middelbare school af zijn, op peil te houden.

Het huidige probleem in Gelderland is niet alleen een dalende interesse van leerlingen, maar ook een tekort aan leraren. Dat merken ze op de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

Bekijk de reportage:

Hoe de Duitse taal in het grensgebied op peil wordt gehouden

Maar er wordt nog wel degelijk Duitse les gegeven. Dat begint in de grensgemeenten bij de top van de samenleving, de burgemeesters. Aangezien zij vaak in contact komen met hun collega's aan de andere kant van de grens, moeten zij de taal goed onder de knie hebben. Zodoende gingen in Montferland en Winterswijk de burgervaders na hun aanstelling naar een opfriscursus.

De Nonnen van Vught spijkerden Peter de Baat (Montferland) en Joris Bengevoord (Winterswijk) bij. En klaarblijkelijk met succes, want Bengevoord is inmiddels portefeuillehouder grensoverschrijdende samenwerking in het dagelijks bestuur van de regio Achterhoek.

Cursus Duits voor ondernemers

Maar ook onder ondernemers is het in deze gemeenten van belang om Duits te spreken. De markt in Dinxperlo, het dorpje dat direct grenst aan het Duitse plaatsje Süderwick, kent immers veel Duitse gasten. Maar ook in Aalten en Winterswijk komen Duitse toeristen winkelen. Mede daarom is in 2016 het initiatief Grenzhoppers opgericht.

Dat is een vrijwillig samenwerkingsverband van Nederlandse en Duitse gemeenten, bedrijven en sociaal-culturele organisaties in de grensregio Achterhoek-Borken. Vanuit dit initiatief werden cursussen Duits aangeboden voor ondernemers in onder meer Aalten en Winterswijk. Wederom met succes, want de cursusdagen zaten direct vol.

Grensland College

En dan weer terug naar de scholen. Want hoewel Duits als keuzevak op middelbare scholen aan populariteit verliest, is het in het vervolgonderwijs in de grensstreek wel een prioriteit. Daarom werd begin deze maand in Winterswijk het Grensland College geopend door demissionair minister Ingrid van Engelshoven.

Minister Ingrid van Engelshoven bij de opening van het Grensland College in Winterswijk.
Minister Ingrid van Engelshoven bij de opening van het Grensland College in Winterswijk. © Omroep Gelderland & REGIO8

Op initiatief van het Graafschap College worden samen met de HAN en Saxion tweejarige praktijkgerichte hbo-opleidingen ontwikkeld, de zogeheten Associate Degree-opleidingen, die direct aansluiten bij de wensen en behoeften van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

Arbeids- en woningmarkt

Maar uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat er een kleine 6000 Nederlandse grensbewoners in Duitsland werken. Volgens Charlotte Raaijmakers van het Werkgeversservicepunt Achterhoek kan het een groot voordeel zijn om over de grens te kijken naar een baan: "Daar kun je met een schone lei beginnen", legt ze uit. "Of de Duitse cultuur past beter bij de persoon. Daar hebben we wel wat succesverhalen van." Volgens haar staan ze ook in Duitsland te springen om personeel.

Het gaat hier nog net niet per postduif

Inmiddels trekken volgens streekomroep REGIO8 toch steeds meer jongeren uit het grensgebied naar Duitsland, om daar een woning te kopen. De krapte op de Nederlandse woningmarkt dwingt hen over de grens te kijken. Daar zitten wel de nodige valkuilen aan vast, zoals de digitalisering die nog niet zover gevorderd is. Of, zoals een grensganger het noemt: "Het gaat hier nog net niet per postduif." Of Brieftaube, in het Duits. Weer wat geleerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!