Instellingen

Khuaja vluchtte uit Afghanistan, traint nu mee in Harskamp maar mikt op Eredivisie

Khuaja Abobaker Siddiqi in het trainingstenue van SV Harskamp.
Khuaja Abobaker Siddiqi in het trainingstenue van SV Harskamp. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - Hij vluchtte ongeveer een maand geleden uit Afghanistan, kwam terecht in het opvangkamp in Harskamp en speelt nu mee met het eerste team van de plaatselijke voetbalvereniging. De 21-jarige Khuaja Abobaker Siddiqi speelde in zijn thuisland al op hoog niveau en wil ook in Nederland een sprong naar de top wagen. Binnen drie jaar wil hij in de Eredivisie spelen. "Voetbal is écht mijn leven."
Ruim een uur voor aanvang van de voetbaltraining zit Khuaja al klaar langs het voetbalveld bij SV Harskamp. Het is niet ver van de COA-opvanglocatie, waar hij nu zo'n vier weken woont. "Dit is voor mij ideaal. Ik steek de weg over én ben er eigenlijk al", zegt de Afghaanse evacué in keurig Engels. Met zijn normale kleding nog aan, wacht hij op z'n teamgenoten. "Dit is mijn tweede training. Volgens mij gaat het wel goed", lacht hij.
Khuaja vertelt wat hij allemaal heeft meegemaakt en wat zijn toekomstplannen zijn:
Khuaja vluchtte uit Afghanistan, traint nu mee in Harskamp maar mikt op Eredivisie

Helse tocht

Vier maanden geleden vluchtte Khuaja uit Afghanistan. Na het vertrek van de Amerikanen en de komst van de Taliban in de hoofdstad Kabul, bleek de situatie voor hem en zijn familie onhoudbaar.
"We zijn van het een op het andere moment naar het vliegveld vertrokken. Het was heftig. De ambassade zei tegen ons dat we alleen maar wat documenten mee mochten nemen. Terwijl iedereen papieren bij elkaar zocht, pakte ik juist m'n voetbalschoenen in. Tijdens de helse tocht naar het vliegveld zeiden mijn vader en broer wel een paar keer dat ik die tas maar weg moest gooien. Maar dat wilde ik echt niet. Op het vliegveld zei een militair het ook nog een keer. Maar uiteindelijk is het mij gelukt, ik heb ze meegenomen", zegt hij trots.
We zijn blij dat we een plek hebben
Vrijwel direct na aankomst in Nederland, werd hij in Harskamp geplaatst. Over de faciliteiten en omstandigheden in het kamp, is hij alleen maar lovend. "Het is prima voor ons. We zijn blij dat we een plek hebben." Ook over het dorp Harskamp zelf, is hij positief. "De dorpelingen hebben van alles voor ons ingezameld en willen ons met alles helpen. Je kunt hier om 02.30 uur nog gewoon een rondje lopen, zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken. Dat is voor mij wel heel bijzonder."
Het Afghaanse team van Khuaja in betere tijden. Hij zit zelf op de onderste rij, tweede van links.
Het Afghaanse team van Khuaja in betere tijden. Hij zit zelf op de onderste rij, tweede van links. privécollectie. © Omroep Gelderland

Nationaal elftal

Toch miste Khuaja op het opvangkamp direct iets. "Het voetballen natuurlijk. In Afghanistan ben ik op mijn zestiende professioneel gaan spelen bij een topclub in Kabul. Ik heb ook in het Afghaans nationaal elftal onder 21 gezeten. Ik vind voetballen een van de mooiste dingen die er zijn. Het is veel meer dan alleen maar tegen een balletje aanschoppen. Het komt ook aan op inzicht. Je moet erover nadenken. Dat vind ik gaaf."
Ook op het veld blijkt dat. Met veel energie loopt hij de meeste spelers van Harskamp er wel uit. Toch, zo zegt hij zelf, is hij nog lang niet op zijn juiste niveau. "Ik heb door de ontwikkelingen in Afghanistan bijna zes maanden niet kunnen spelen en trainen. Voetbal is net als school, dat moet je bijhouden, omdat je het anders weer vergeet. Ik was echt super in vorm, maar dat is allemaal weg. Het zal nog wel even duren voordat ik weer terug ben op dat niveau."

Vernieuwde spelersgroep

SV Harskamp, een vierdeklasser, wil hem daar graag bij helpen, vertelt voorzitter Berry van Kruistum. "We hebben overleg gehad met de burgemeester en het COA. Zij vertelden toen dat er een goede voetballer in de opvang zat en dat ze die naar Ede wilden sturen om te trainen. Toen heb ik wel aangegeven dat dat natuurlijk onzin is en dat hij ook prima met ons mee kan doen. We zitten ertegenover, waarom zou hij niet welkom zijn?"
Ik wil graag bij Ajax voetballen en heb daar alles voor over
Voor het team is het een mooie aanvulling, vindt de voorzitter. "Hij mag nog niet met wedstrijden meespelen omdat hij nog geen status heeft, maar hij past er prima bij." Ook bij de nieuwe ambities van de voetbalclub kan Khuaja uitstekend helpen. "We hebben jaren onderaan in het rechterrijtje gebungeld. Met nieuw beleid en een vernieuwde spelersgroep hopen we dat dit jaar anders te doen. Elke goede speler is natuurlijk welkom", lacht hij. "En het is nog gezellig ook."

Eredivisie

Zelf geeft Khuaja aan dat hij SV Harskamp een prettige club vindt. "De jongens zijn heel aardig en kunnen ook goed voetballen. Het is heel fijn dat ik hier mee mag doen." Toch benadrukt hij dat Harskamp voor hem - hopelijk - niet het eindstation is. "Ik wil graag binnen drie jaar in de Eredivisie spelen, bijvoorbeeld bij Ajax, om maar wat te noemen", zegt hij met een glimlach. "Ik zal hard moeten werken, maar ik heb er alles voor over om dat voor elkaar te krijgen."
SV Harskamp wil hem graag daarbij helpen. "Het grappige is: ik zie het hem wel doen", vertelt hoofdtrainer Collin Oosterholt. "Hij is gretig en heeft echt de mindset om ervoor te gaan. Dat kan alleen maar in z'n voordeel werken." Om inspiratie op te doen, neemt de trainer Khuaja dit weekend mee naar een wedstrijd van Ajax. "Ik weet zeker dat hij dat prachtig gaat vinden."

Trots op Afghanistan

Khuaja wil graag positief vooruitkijken. Zodoende probeert hij niet te veel aan de situatie in zijn thuisland te denken. "Het is verschrikkelijk daar. Ik ben vrienden verloren en mis ze ook..." Hij moet even stoppen voor hij z'n verhaal af kan maken. "Maar ik wil blijven onthouden dat Afghanistan een mooi land was. Met heel aardige mensen. Ik ben trots op dat land én dat wil ik blijven ook." En ook voor dat land wil hij uitblinken in voetbal. "Zodat er in ieder geval iets positiefs uit Afghanistan komt", besluit hij lachend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!