Nieuws

Deze robottrekker moet toekomstige generatie fruittelers lokken

Thieu Berkers met de eTrac.
Thieu Berkers met de eTrac. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Na een jaar van voorbereiding begint binnenkort de bouw van de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Dit moet hét epicentrum voor onderwijs en vernieuwing in de fruitteelt worden. Om een indruk te geven hoe die toekomst eruit ziet, houdt de organisatie een verkiezing voor de meest vernieuwende technieken in de sector.
Kijk hier hoe de trekkerrobot werkt:
Robottrekker moet toekomstige generatie fruittelers lokken
Uit binnen- en buitenland hebben zich allerlei bedrijven aangemeld voor de eerste fruit en tech innovatie-award, die een jury- en een publieksvariant kent. "De kandidaten zijn heel verschillend", zegt Lisanne van Haarlem van de Fruit Tech Campus. "Het gaat van een weerstation tot aan een appelplukrobot. Het kan van alles zijn wat onze sector kan helpen."
Een van de kansrijke deelnemers is de eTrac van het bedrijf Farmertronics: een elektrische robottrekker die straks op eigen houtje de boomgaard kan maaien, schoffelen of spuiten. "We denken nog twee jaar nodig te hebben voordat hij volledig operationeel is", vertelt directeur Thieu Berkers. "Daarbij is het de bedoeling om hem uit te rusten met camera's die tijdens het werk allemaal data verzamelen over de boomgaard. Daarmee kan de boer de teelt direct bijsturen."

Aantrekken van jongeren

Het is precies het soort technologie dat de Fruit Tech Campus met de verkiezing in beeld wil brengen. "Het is een promotie van de innovatie", zegt Van Haarlem. "Daarbij doen wij er alles aan om jongeren te interesseren voor onze sector. Ze zien zo dat er bij ons veel gebeurt op het gebied van data, van technologie, met machines. Op die manier proberen we hen aan te trekken."
Op 16 oktober wordt de eerste paal geslagen voor de Fruit Tech Campus aan de rand van Geldermalsen. Nog voor die tijd, op 14 oktober, wordt de innovatie-award uitgereikt tijdens een evenement op landgoed Mariënwaerdt. Vijf genomineerden mogen zich daar presenteren.
Of de eTrac gaat winnen, durft Berkers niet te zeggen. "Dat we die avond daar zijn en ons verhaal mogen pitchen is eigenlijk voor ons het belangrijkste", zegt hij. "Maar als we zouden winnen dan kunnen we aansluiten bij een businessnetwerk van de campus. Dat zou geweldig zijn want dan krijgen we meteen de feedback die we nodig hebben om ons product verder te ontwikkelen."