Nieuws
Duits leren is verre van populair, zelfs in de grensstreek

ZUTPHEN - Duits als keuzevak boet steeds meer in aan populariteit, óók in de Achterhoek. En dat terwijl onze oosterburen onze belangrijkste handelspartner zijn. De Dag van de Duitse taal, die woensdag wordt gevierd, moet leerlingen weer enthousiast maken voor het vak.
Willeke Voskamp is docente Duits aan het Baudartius College in Zutphen. Woensdag staat ze daarom op school met versieringen en Berlinerbollen. "Het vak heeft natuurlijk een stoffig imago. Daar proberen we met zo'n dag als vandaag een beetje schwung in te krijgen."
De leerlingen krijgen 's ochtends ook nog een broodje currywurst en later op de dag een concert van Immer Hansi, een schlagerzanger uit Duitsland. Want juist in de grensstreek is het leren van de Duitse taal zo belangrijk, zegt ze. "We doen er bij ons op school veel aan om leerlingen te enthousiasmeren voor het vak."
Niet verplicht
Docenten en opleidingen maken zich zorgen over het dalend aantal leerlingen dat Duits als eindexamenvak kiest. Vmbo-scholen zijn niet verplicht Duits aan te bieden in de onderbouw. Op de havo en het vwo krijgen leerlingen wel verplicht Duits in de tweede en derde klas, tenzij scholen kiezen voor een andere moderne taal, zoals Spaans. In de bovenbouw is Duits verplicht in één van de vier profielen op zowel het vmbo als havo en vwo.
Maar weinig leerlingen kiezen voor een talenprofiel, zegt Hendrike Oosterhof van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Sinds 2012 organiseren de Handelskamer, samen met een aantal andere organisaties, de Dag van de Duitse taal. "Om meer aandacht te vragen voor het Duits. Het is namelijk onze belangrijkste handelspartner. Dat is niet China of de VS, zoals mensen nog wel eens denken. Er is veel vraag naar mensen die de taal goed spreken in het bedrijfsleven."
Spaans
In de grensstreek zou je verwachten dat Duits daarom een populair keuzevak is, zegt ze, maar dat blijkt toch niet het geval. "Dat heeft ook te maken met de lerarentekorten, het is lastig om goede docenten te vinden. En er is concurrentie van talen zoals Spaans en Chinees."
Esther Meijners is docente Duits aan het Rijn IJssel College in Arnhem. Ook zij gaat woensdag, samen met collega's van de Vakschool Wageningen, op pad met slingers en Duitse lekkernijen. "Die hebben we gehaald in Kleef en Kranenburg."
Regels
Leerlingen blokkeren vaak bij het horen van de rijtjes die, der, das, zegt ze. Maar het is volgens Meijners een kwestie van durven, oefenen en gesprekken voeren. "Wij hebben veel uitwisselingen met Duitsland op onze opleiding. Ik merk dat studenten die we binnenkrijgen uit de Achterhoek vaak nog wel begrijpen waarom het Duits belangrijk is. Maar in het westen worden de regels bepaald."