Instellingen

Vrouw bijna onder trein: 'Als machinist heb je geen schijn van kans'

De trein miste de vrouw op een haar.
De trein miste de vrouw op een haar. © Screenshot video ProRail / YouTube
ERMELO - “Sterkte”, “wat een nachtmerrie” en “arme machinist en omstanders, ik hoop dat ze een beetje over de schrik heen komen.” Op social media reageren kijkers van het filmpje waarin een vrouw bijna onder een trein komt geschokt. Ook machinist Jan Slaats vindt de beelden moeilijk om te zien.
“Met de beste wil van de wereld kan ik me niet voorstellen dat iets zo belangrijk is aan de overkant van het spoor dat je je leven ervoor op het spel zet”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. “Besef wat je aan het doen bent.”
Zelf maakt hij ook wel eens mee dat mensen vlakbij het spoor komen en niet lijken te beseffen welk gevaar zij lopen. “Ik denk dat elke machinist in Nederland zulke ervaringen heeft. Van deze gebeurtenis zijn toevallig beelden, maar er gebeuren heel veel zaken die niet op film staan.”

Geen kans

De vrouw in het filmpje lijkt zich niet bewust van de gevaren. Dat boezemt Slaats extra angst in. “Als machinist heb je geen schijn van kans. Al gebeurt het 100 meter voor je. Je hebt gewoon een remweg van minimaal 500 meter. Je kan niks, dat besef zit in ons. Als je dat een paar keer meemaakt, gaat het wel opstapelen.”
Zelf maakte hij mee dat iemand uit het leven stapte door voor zijn trein te springen. “Maar de impact van een bijna aanrijding is voor mij persoonlijk groter. Dat komt door het volgende. Die persoon kiest ervoor: mijn leven eindigt hier en de trein is het middel. Als machinist kun je niets doen om de uitkomst te veranderen.”
Maar dat ziet hij niet op de beelden van Ermelo. “Ik ga ervanuit dat de vrouw niet beseft wat voor een close call dit was. Als je dan iemand aan zou rijden, is het echt een ongeluk. Dat maakt een diepe indruk. Niet alleen bij ons, maar ook bij de mensen die eromheen staan.”

Vijfhonderd reacties

Kijkers van de video op Facebook reageren vooral vol ongeloof en leven mee met de machinist en omstanders. In een paar uur tijd reageerden maar liefst vijfhonderd mensen. Netty uit Ermelo zegt over de video: "Jullie hebben de beelden, dus waarschijnlijk ook de vrouw kunnen oppakken (geef haar een flinke boete), maar wat zal de machinist geschrokken zijn."
Inge uit Goudriaan heeft zelf ooit iets dergelijks gezien en krijgt er nog steeds de kriebels van. "Jaren geleden heb ik dit eens meegemaakt met een fietser. Die had wel het 'geluk' dat er aan de andere kant politie stond. Er volgde een dikke bekeuring." Louise van Boxtel noemt de actie van de vrouw ongelooflijk. "Sterkte voor machinist en getuige." Lida sluit zich hierbij aan: "Wat een trauma voor de bestuurder." Dien uit Arnhem noemt de actie van de vrouw ongelooflijk dom. "Heel veel sterkte voor de machinist en ik hoop dat deze mevrouw na het zien van de beelden zich meldt."
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!