Nieuws

'Telefoonleverancier van de onderwereld' Danny M. krijgt 4,5 jaar cel

M. was eigenaar van het bedrijf Ennetcom dat versleutelde telefoons verkocht.
M. was eigenaar van het bedrijf Ennetcom dat versleutelde telefoons verkocht. © Openbaar Ministerie
ROTTERDAM - De Nijmeegse ondernemer Danny M., die bekendstaat als de telefoonleverancier van de onderwereld, is dinsdag veroordeeld tot 4,5 jaar cel.
De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat M. leiding gaf aan een criminele organisatie die cryptotelefoons aanbood en verhandelde voor crimineel gebruik. Tevens hield de organisatie zich bezig met witwassen en valsheid in geschrift.

Versleutelde telefoons

De 54-jarige Nijmegenaar heeft de versleutelde telefoons jarenlang verkocht met zijn bedrijf Ennetcom. Deze gsm's zijn populair onder criminelen omdat ze 'onkraakbaar' zouden zijn. In 2016 kreeg justitie inzage in de miljoenen versleutelde berichten, wat leidde tot tal van strafzaken tegen (top)criminelen.
In het vonnis wordt aangehaald dat het bedrijf van M. aan de gebruikers 'volledige anonimiteit faciliteerde' en dat contante betalingen werden geaccepteerd. Verzoeken tot het leeghalen van de telefoon werden meteen uitgevoerd als klanten waren opgepakt door de politie.
"Ook bleek dat het bedrijf de werkwijze van het NFI om telefoons te 'kraken', probeerde te achterhalen. Kennelijk was de productontwikkeling van het bedrijf er dus op gericht om de opsporingsinstanties voor te blijven", aldus de rechtbank.
De diensten die M. leverde werden volgens de rechtbank betaald door criminelen die hun geld verdienden met misdrijven. M. wist dit ook, denken de rechters. Hierdoor volgt een veroordeling voor witwassen.
Een voormalig officemanager van Ennetcom kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het opmaken van valse facturen voor het bedrijf.

Huis uitgezet

In augustus 2018 werden Danny M. en zijn vrouw en kinderen door burgemeester Hubert Bruls uit hun huis in Nijmegen gezet, omdat zijn aanwezigheid een gevaar zou opleveren voor hem, zijn gezin en de buurt. Criminelen zouden het op hun hebben voorzien.
Een paar weken daardoor had de politie een auto klemgereden, die zich eerder bij de villa van M. had opgehouden. In de wagen lag een automatisch wapen.
In 2016 werd een automatisch wapen leeggeschoten op een huis een paar deuren verderop. Vermoedelijk vergiste de dader zich in het pand.