Instellingen

WFC Experience: luchtkasteel of toch een aanwinst voor Ede?

WFC Experience: luchtkasteel of toch een aanwinst voor Ede?
WFC Experience: luchtkasteel of toch een aanwinst voor Ede? © WFCE
WFC Experience restaurant
WFC Experience restaurant © WFC Experience
EDE - Al jaren wordt er over de komst van de World Food Center (WFC) Experience in Ede gesproken. Donderdag is het erop of eronder voor het voedselattractiepark. Dan bepaalt de Edese gemeenteraad of het 33 miljoen euro kostende plan wel of niet wordt gerealiseerd.
Ruim honderd jaar was de Mauritskazerne in Ede het grondgebied van militairen. Op 16 december 2010 droeg Defensie de kazerne over aan de gemeente en sinds die tijd staat het monumentale gebouw zo goed als leeg. Het heeft nu geen officiële functie, maar daar komt wellicht verandering in. Plannenmakers willen de achterkant van de monumentale kazerne omtoveren tot hét voedselattractiepark van Nederland.
Bekijk de plannen en wat voor- en tegenstanders er over zeggen:
WFC Experience: luchtkasteel of toch een aanwinst voor Ede?
Bezoekers van de WFC Experience kunnen - volgens de plannen - beleven wat de impact van voedsel is op hun lichaam en de planeet. Dat doen ze door te horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Ze leren hoe de voedselketen werkt, wat nationale en internationale voedseluitdagingen zijn en welke rol Nederland speelt.

Gaan alle portemonnees open?

De gemeenteraad van Ede speelt donderdag een cruciale rol in de realisatie van het plan. Dat komt omdat de 33 miljoen euro kostende Experience grotendeels wordt bekostigd met overheidsgeld. In de begroting staat Ede voor 6 miljoen euro in de boeken, de provincie voor 17 miljoen euro en het Rijk voor 5 miljoen euro.
Bij een positief besluit van Ede heeft Gedeputeerde Staten de toezegging gedaan nog eens 14 miljoen euro over te maken. Dat bedrag komt bovenop de 3 miljoen euro die de provincie eerder al betaalde om het project op te starten. De 5 miljoen euro van het Rijk is al toegezegd.
Bij een negatieve uitslag in Ede is de WFC Experience in de huidige vorm echter zo goed als van de baan. Zonder de miljoenen van Ede blijft de portemonnee van de provincie en het Rijk gesloten.

'Ede landelijk op de kaart'

Binnen de Edese politiek zijn er uitgesproken voor- en tegenstanders. Volgens Gert Jan Koster van GemeenteBelangen gaat de WFC Experience Ede landelijk op de kaart zetten. "Ede heeft ooit terecht de wedstrijd van Rotterdam gewonnen over de vestigingsplaats van de Experience. We leven hier in Foodvalley en hebben de Wageningen Universiteit aan de andere kant. En wat is er mooier dan op deze plek voorlichting te geven over gezond voedsel aan met name kinderen?"

'Luchtkasteel'

Aan de andere kant is Ruben van Druiten van BurgerBelangen fel tegenstander van de plannen. "Wij vinden dit toch een luchtkasteel. Wij denken dat het niet aanslaat, omdat het voor een groot deel van recreatieve bezoekers afhankelijk is: liefst 263.000 (op jaarbasis, red.). En dat gaat dit gewoon niet trekken. Het vervelende is wanneer het misgaat: dan moet er weer bezuinigd worden. Dat raakt de Edenaar gewoon."

Hoofdelijke stemming

Vooralsnog lijkt het erop dat er binnen de Edese gemeenteraad een meerderheid is voor de WFC Experience. In de wandelgangen gaan echter verhalen de ronde dat er binnen een aantal fracties verdeeldheid heerst. Een hoofdelijke stemming zou daarom wellicht voor een verrassende uitslag kunnen zorgen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!