Instellingen

Steeds meer snotneuzen, maar wie laat zich nog testen?

Testen bij een snotneus? Daar zit niet iedereen op te wachten
Testen bij een snotneus? Daar zit niet iedereen op te wachten © Pixabay

ARNHEM - Bij een snotneus even langs de GGD, voor het wc-bezoek bij het terras toch nog snel een staafje in de neus: vanaf 25 september zullen meer mensen zich weer moeten laten testen om van horeca en evenementen gebruik te maken. Maar veel animo lijkt er niet te zijn.

Op de Facebookpagina van Omroep Gelderland regent het reacties vol onbegrip. Zelfs voor klachten die bij corona horen, is niet iedereen bereid om te testen. “We kunnen toch niet jaren bij elk symptoom gaan testen”, zegt Ilse bijvoorbeeld. “Een lekkere snotneus is juist heel gezond”, merkt Michel op.

Dat ziet huisarts Edwin de Vaal anders. Ondanks de versoepelingen en lage besmettingscijfers maakt hij zich zorgen. “Ik hoop stiekem dat mensen toch meer afstand van elkaar houden, elkaar minder kussen en minder handen geven.” En, benadrukt hij, zich blijven testen. “Dan weet je of je het hebt en of je een besmetting kan vormen voor andere mensen in je omgeving.”

Steeds meer snotneuzen, wie laat zich nog testen?

Druk

Gedragspsycholoog Kevin de Goede kan het wel verklaren waarom mensen niet staan te springen voor extra testen. “De drang is weg. Toen de coronacrisis begon voelden mensen een bepaalde urgentie. En dat levert psychische druk op. Die willen mensen verlichten en daarvoor hebben ze nu twee keuzes: vaccineren of ontkennen.”

En dat is dan de crux, want wie de keuze heeft gemaakt voelt geen drang meer, aldus De Goede. “Mensen hebben het gevoel dat zij al hun steentje hebben bijgedragen. ‘Ik heb me gevaccineerd, dus ik ben veilig’.” Hij verwacht dan ook niet dat deze groep zich nog vaak zal laten testen. “Het staat voor veel mensen haaks op hun vaccinatie. Hard sturen op testen werkt voor die groep niet.”

'800 man in de Primark'

Daar komt nog bij dat veel mensen moeite hebben om alle maatregelen goed te verklaren. “Dus ik mag wel op zaterdag met 800 man door de Primark schuiven, maar als ik daarna een bakkie koffie wil drinken mag ik binnen niet naar de wc”, zegt Thessa op Facebook.

Ook dat maakt het begrip niet beter, zegt de gedragspsycholoog. “De beslissing om wel of niet te vaccineren hangt ook samen met het vertrouwen in de overheid. En dat neemt af als mensen dingen niet meer kunnen rijmen. Sommige zaken worden in Den Haag bedacht, maar leveren in de uitvoering allerlei problemen op. Dat helpt niet bij het begrip onder de bevolking en zorgt ervoor dat mensen de overheid minder vertrouwen. Mensen die dan nog twijfelden over een vaccinatie worden zo eerder naar de kant van de weigeraars geduwd in plaats van overtuigd om toch een prik te nemen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!