Nieuws

Bijzonder plaatje: Amerikaan en Duitser gebroederlijk voorop tijdens Sunset March

Beide generaals voorop bij de Sunset March
Beide generaals voorop bij de Sunset March © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wie vanaf de eerste keer de telling heeft bijgehouden, komt uit op 2529 wandelingen. Een wandeltocht over De Oversteek in Nijmegen, van de ene kant van de Waal naar de overkant: de Sunset March. En de mars van maandag gaat de geschiedenis in. Voor het eerst liepen een Duitse en een Amerikaanse generaal gebroederlijk voorop.
Het begon zeven jaar geleden, op 19 oktober. Een mars over de nieuwe brug bij Nijmegen - als eerbetoon aan de Amerikaanse militairen die op 20 september 1944 de Waal overstaken tijdens operatie Market Garden.
Sinds die eerste keer loopt elke dag bij zonsondergang een veteraan over De Oversteek.
Dit jaar was de editie bijzonder, dat kun je hieronder zien:
Bijzonder plaatje: Amerikaan en Duitser gebroederlijk voorop tijdens Sunset March
De Sunset March van maandagavond was bijzonder, een Duitse en Amerikaanse generaal gingen voorop. "We hadden gehoopt dat dit zou lukken en eraan gewerkt", aldus Tim Ruijling van het bestuur van de Sunset March. "Na 77 jaar is het belangrijk om te zien dat we verbroederd zijn, dat we samenleven naast elkaar, in plaats van tegenover elkaar."

'Eer om te mogen doen'

"Het is een eer om dit te mogen doen", zei generaal James Smith maandagavond tegen Omroep Gelderland, "en om de mannen die hun leven gaven bij de oversteek te herdenken."
De hoge officier zei vereerd te zijn dit in gezelschap van een Duitse collega te kunnen doen. "Het toont de verzoening en kracht van de alliantie die er nu is. Vroeger waren we vijanden maar vanavond lopen we hand in hand. De brug staat daar ook symbool voor. Beide continenten (Noord-Amerika en Europa, red.) bewaken de vrijheid in de wereld."

'Ontroerend en emotioneel'

Zijn Duitse collega Klaus Habersetzer was twee jaar geleden ook van de partij. "Het is een mooie traditie en vandaag is bijzonder omdat het precies 77 jaar geleden was", sprak Habersetzer. "Dat maakte het zeer ontroerend. Twee jaar geleden was het een emotioneel moment, vandaag nog meer."
De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de rivier overstaken ligt nu De Oversteek. Tijdens die 'Waalcrossing' kwamen 48 geallieerde militairen om.