Instellingen

Het is Prinsjesdag, maar de Gouden Koets blijft weer binnen

Koning Willem-Alexander tijdens de Troonrede in 2020.
Koning Willem-Alexander tijdens de Troonrede in 2020. © ANP
ARNHEM - De derde dinsdag van september: Prinsjesdag. De dag van de Gouden Koets, de hoedjes, de troonrede van Willem-Alexander, de Miljoenennota en de laatste jaren vooral ook van uitgelekte plannen. De Gouden Koets blijft al enkele jaren binnen en corona helpt ook niet mee.
Prinsjesdag staat bol van tradities, zoals de troonrede die onze koning uitspreekt, de rit met de koets, de hoedjes van vrouwelijke parlementariërs. Maar zo oud is de derde dinsdag van september niet.
De naam Prinsjesdag stamt uit de achttiende eeuw, leert een blik op de site van parlement.com. Het verwijst naar de verjaardagen van leden van de stadhouderlijke familie. De term prinsjes slaat hierbij op de kinderen die feestelijk gekleed waren.

Nieuw parlementair jaar

Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw wordt de naam Prinsjesdag gebruikt voor de feestelijke opening van de zitting van de Staten-Generaal, de vergadering van de Eerste en Tweede Kamer; het markeert het nieuwe parlementaire jaar.
De Gouden Koets krijgen we ook vandaag niet op straat te zien. Het rijtuig is na een jarenlange restauratie tot en met 27 februari volgend jaar in bruikleen van het Amsterdam Museum, in de stad die de koets in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk.
Politiek Den Haag zit trouwens in de maag met de koets vanwege een afbeelding die herinnert aan het slavernijverleden, het is dan ook de vraag of de koets - ooit het symbool van het begin van het parlementaire jaar - terugkeert op de derde dinsdag van september.
Achterhoeker Erwin L. is voor altijd aan Prinsjesdag verbonden. Hij staat sinds 2010 bekend als de waxinelichthoudergooier. Dat dag gooide hij op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets.

Kabinetsplannen lekken uit

Het is tegenwoordig 'gebruikelijk' dat nog voor Prinsjesdag de kabinetsplannen uitlekken, zo ook dit jaar. We gaan er gemiddeld 0,1 procent op vooruit, cao-lonen stijgen met gemiddeld 2 procent, het kabinet reserveert ongeveer 500 miljoen euro voor de aanpak van criminaliteit en ook gaat er geld naar de sociale advocatuur. Dat is rechtsbijstand voor hen die dat niet kunnen betalen.
En dan de woningnood. Het kabinet investeert de komende tien jaar jaarlijks 100 miljoen euro om sneller woningen te kunnen bouwen. Of dat genoeg is, is maar de vraag. Huizenprijzen blijven maar stijgen en veel mensen kunnen een koopwoning niet eens betalen. De woningmarkt piept en kraakt. Om een deel van de problemen op te lossen maakt het kabinet dus 1 miljard euro vrij.
Dat gebeurde in 2019 ook al en van het bestede geld ging bijna 33 miljoen euro naar Gelderland. Niet voor nieuwe woningen maar bedoeld voor randzaken, zoals de aanleg van toegangswegen, het saneren van grond of het verlagen van de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden.

Corona en dus...

Terug naar vandaag. We hebben nog steeds last van corona en dus is er een aangepast programma. Het Binnenhof is afgesloten, bij Paleis Noordeinde is er geen traditionele balkonscene. Bezoekers, wie kent niet de vrouwen uit Staphorst in klederdracht, zijn eigenlijk niet welkom. Vanwege de pandemie vraagt de gemeente Den Haag mensen thuis te blijven en Prinsjesdag via de televisie te volgen. Ook de politie roept op niet naar Den Haag te komen.
Hoe het officiële programma eruitziet, lees je hier.

Vertrouwen in politiek daalt

Rond Prinsjesdag peilen we ook het vertrouwen van Nederlanders in de politiek. Dat is het afgelopen jaar flink gedaald. Zes op de tien Nederlanders hebben weinig of heel weinig vertrouwen in de landelijke politiek, blijkt uit onderzoek in opdracht van de NOS. Het vertrouwen daalt vergeleken met een jaar eerder. Toen ging het om vier op de tien.
Ook het vertrouwen in het kabinet zelf en in demissionair premier Rutte heeft een knauw gekregen, meldt de NOS. Vorig jaar nam het vertrouwen na de ingrijpende maatregelen in de coronacrisis nog toe, inmiddels is daar weinig meer van over.
Ruim zes op de tien ondervraagden hebben geen vertrouwen meer in het demissionaire kabinet. Dat krijgt met een 4,9 een onvoldoende, waar het kabinet in maart bij de Tweede Kamerverkiezingen nog een voldoende kreeg, een 6.
Ook in Rutte is het vertrouwen gedaald.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!