Instellingen

Auto boorde zich in huis van Hetty: 'We voelen ons hier nu niet veilig'

De auto boorde zich in het huis van Hetty.
De auto boorde zich in het huis van Hetty. © Omroep Gelderland
LEUVENHEIM - Het ongeluk waarbij een auto zich in een huis boorde in Leuvenheim, is voor de provincie geen aanleiding om de weg drastisch te veranderen. Bewoners van de Arnhemsestraat vinden dat onbegrijpelijk, omdat het volgens hen wachten is op een nieuw ongeluk. "We voelen ons hier nu niet veilig."
Het zou je maar gebeuren. Je ligt te slapen en opeens vliegt er een auto je woonkamer binnen. Het overkwam Hetty en Daan Baarslag in Leuvenheim precies twee maanden geleden. En ze waren niet de enige; al twee keer eerder ramde een auto een woning in het dorp.

Slecht slapen

"De auto bleef hangen bij het dak, maar als de wagen rechtdoor naar binnen was gereden, was hij misschien bij ons bed uitgekomen. Dan slaap je toch niet meer zo heel lekker", vertelt Hetty. Het ongeluk, veroorzaakt door een hardrijder onder invloed van drugs, houdt het echtpaar nog iedere dag bezig. "Elke keer als ik de woonkamer binnenkom doet me dat wel wat. Je hebt er onbewust toch wel last van."
In de net verbouwde woning van Hetty en Daan was het een ravage:
Auto boorde zich in huis van Hetty in Leuvenheim: 'Impact is groter dan ik dacht'

Meer impact dan gedacht

Want nu, twee maanden later, kijkt het stel nog steeds aan tegen een groot gat in de gevel van hun boerderij, scheuren in muren en kapotte dakpannen. "Het is heel raar, normaal woon je hier, zit je hier. Het is gewoon vreemd dat dat opeens niet meer kan."
Het ongeluk heeft los van de schade ook psychische impact. "Ik dacht eerst: het is maar materiële schade, maar je lichaam zegt toch wat anders. Het heeft meer impact dan dat je denkt."

'Weg zal en moet veiliger'

De automobilist die met hoge snelheid bij Hetty naar binnenvloog, is vermoedelijk vlak voor het inrijden van het dorp bij een chicane van de weg geraakt. Volgens haar zit daar ook precies het probleem. "Drie, vier keer per jaar gaat er daar bij die slinger wel een auto de berm in. Of tegen een boom of lantaarnpaal."
Lies Haarleman en Egbert van Gessel bij de chicane waar het regelmatig fout gaat.
Lies Haarleman en Egbert van Gessel bij de chicane waar het regelmatig fout gaat. © Omroep Gelderland
De weg moet en zal veiliger, vinden ook buren Lies Haarleman en Egbert van Gessel. De chicane zorgt er volgens hen niet voor dat men op de remt trapt. "In de spits valt het mee, want dan is het druk en kan men niet harder. Maar 's avonds en en 's nachts gaat het gas erop. Dan is het net een racebaan."

Maatregelen

Volgend jaar voert de provincie groot onderhoud uit aan de N348, die dwars door Leuvenheim loopt. Eerder worden er geen maatregelen genomen, laat de provincie weten. "Bij een ongeluk spelen veel omstandigheden mee, vaak van persoonlijke aard. Daarop kunnen we een weg niet inrichten", aldus woordvoerder Everdien Gunsing.
Wel wil de provincie er met kleine aanpassingen voor zorgen dat de automobilisten zachter rijden. In het conceptplan staat onder meer dat er meer groen komt langs de Arnhemsestraat, er dubbele witte strepen in het midden van de rijbaan komen en een hoge stoeprand aan de zijkant, zodat de straat optisch smaller lijkt.
Hetty, Lies en Evert denken dat er meer moet gebeuren. "Pas als dat gebeurt hebben we weer het gevoel dat we hier veilig wonen, dat hebben we nu niet." Een rotonde, vlak voor het inrijden van het dorp, zou volgens omwonenden bijvoorbeeld een betere optie zijn. Maar de provincie ziet daar niets in. "Een rotonde is een kruispuntoplossing, dat is hier niet aan de orde", aldus Gunsing.

'Soort trauma'

De Leuvenheimers rekenen erop dat de provincie hun gevoelens en ideeën alsnog serieus nemen. "We hopen dat de provincie echt nog eens samen met ons als buurt gaat kijken naar andere maatregelen."
Hetty hoopt in ieder geval over een paar maanden weer in haar eigen woonkamer te kunnen zitten, al vraagt ze zich af hoe lekker ze straks op haar bank zit. "Als er niets aan de weg verandert, dan blijft het een soort trauma. Dan zitten we liever in de keuken dan in de woonkamer. Dat is verder van de weg."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!