Nieuws

Komt er een miljard voor nieuwe huizen? Dit gebeurde er de vorige keer met dat geld

Sinds 2019 kreeg Gelderland 33 miljoen euro voor een impuls in de woningbouw.
Sinds 2019 kreeg Gelderland 33 miljoen euro voor een impuls in de woningbouw. © ANP
EDE - Deze Prinsjesdag maakt het kabinet één miljard euro vrij voor de vastgelopen woningmarkt, zo blijkt uit uitgelekte stukken. Uit het vorige geldpotje, uit 2019, kwam destijds bijna 33 miljoen euro terecht in Gelderland. Alleen de gemeenten Ede, Nijmegen en Harderwijk wisten toen miljoenen binnen te slepen.
Stijgende huizenprijzen, tienduizenden euro's overbieden en een deel van de bevolking dat al helemaal geen koopwoning meer kán betalen. De woningmarkt piept en kraakt aan alle kanten. Om een deel van de problemen op te lossen maakt het kabinet een miljard euro vrij, net als in 2019.
Van dat geld destijds is tot nu toe 600 miljoen euro toegekend en ging bijna 33 miljoen euro naar Gelderland. Het geld is niet bedoeld voor het bouwen van woningen, maar bedoeld voor randzaken die woningbouw mogelijk maken. Denk daarbij aan het aanleggen van toegangswegen, het saneren van grond of het verlagen van de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden. Voorwaarde voor de subsidie is dat minstens de helft van de woningen betaalbaar is: een huurwoning van maximaal 1000 euro per maand of een koopwoning onder de NHG-grens.

Woningen op papier

Om precies te zijn ging het geld in 2019 naar Nijmegen, Harderwijk en Ede. Nijmegen kreeg iets meer dan 14 miljoen euro voor woningbouwprojecten rondom het centraal station en voor het project Winkelsteeg, nabij het Goffertstadion. In totaal zijn die twee projecten goed voor 2167 woningen. Maar 'we hebben nog geen stenen gestapeld', zegt een woordvoerder van de gemeente. Alle woningen bestaan vooralsnog alleen op papier, met de bouw is nog niet begonnen.
Dat geldt overigens ook voor de andere twee gemeenten. In Ede wordt het geld - 3,5 miljoen euro - besteed aan de nieuwbouwwijk Veluwse Poort, onder meer voor de aanleg van de toegangsweg Parklaan. "Door de bijdrage van het Rijk kunnen we in deze wijk zo'n 30 procent meer betaalbare woningen realiseren en deze tevens versneld bouwen", laat een woordvoerder weten.
Bekijk hier hoe de 3,5 miljoen is besteed aan nieuwe woningen:
Komt er een miljard voor nieuwe huizen? Dit gebeurde er de vorige keer met dat geld
Harderwijk wist meer dan 15 miljoen euro in de wacht te slepen. Dat gaat naar twee projecten: Harderweide (762 woningen) en Waterfront (876 woningen). Het Waterfront in Harderwijk staat vooral bekend om zijn duurdere woningen aan het water, maar daar worden dus de komende tijd alsnog bijna 400 woningen gebouwd in het 'betaalbare' segment.

Pleister voor gebroken arm

Het Arnhemse onderzoeksbureau Companen onderzocht het effect van deze Rijkssubsidies. "Het heeft wel degelijk een fors effect: het heeft voor twee keer zoveel woningen in twee keer zo korte tijd gezorgd", zegt directeur Bram Klouwen. "Maar dit is een pleister. Maar een gebroken arm moet je zetten, geen pleister plakken. De woningmarkt is structureel uit balans en fundamentele problemen vragen om fundamentele oplossingen."
Daar gaat het kabinet vandaag in ieder geval niet mee komen. De regering is demissionair en mag daarom geen besluiten nemen over controversiële zaken, zoals de verhuurdersheffing en de hypotheekrenteaftrek. Klouwen: "Ze komen nu weer met dezelfde regeling, want de problemen zijn te groot om niks te doen."
Zie ook: dossier Wonen