Instellingen

Coronatijd was mokerslag voor mensen met dementie

Hester kreeg op haar 50ste de diagnose Alzheimer en zit nu in een zorginstelling.
Hester kreeg op haar 50ste de diagnose Alzheimer en zit nu in een zorginstelling. © Omroep Gelderland

EDE - Na anderhalf jaar keren we weer terug naar het oude normaal. Alle beperkingen tijdens de coronacrisis hebben er op verschillende plekken ingehakt. Niet in de laatste plaats voor mensen met dementie. Volgens mantelzorgers en Alzheimer Nederland zijn veel patiënten in die periode ontzettend hard achteruitgegaan. Op Wereld Alzheimer Dag vragen ze daar nu extra aandacht voor.

"Ik heb er enorm veel verdriet van gehad, en nog steeds", verzucht Ton in 't Veen uit Ede. Bijna vijf jaar geleden werd bij zijn vrouw Hester op 50-jarige leeftijd alzheimer vastgesteld. Hester herkent niemand meer, ze woont in een verpleeghuis en is zich niet meer bewust van haar eigen ziekte.

Dat ziekteproces heeft zich de afgelopen anderhalf jaar enorm versneld. "In een paar maanden tijd is ze van een persoon die nog heel veel kon en genoot van de gezelligheid, veranderd in iemand die verdrietig en neerslachtig is."

'Ze is in korte tijd hard achteruit gegaan'

Ingeslagen als een bom

Het verhaal van Ton staat niet op zich, bevestigt Linda van der Berg, bestuurslid van Alzheimer Nederland. "Mensen die geen naasten mochten ontmoeten, dat was tijdens de eerste lockdown een hot item. Dat heeft ingeslagen als een bom. Maar de lange periode daarna, met al die lockdowns, waren er toch ook veel beperkende maatregelen voor bezoek. Ook mensen die nog wel thuis wonen kregen veel minder bezoek. Het eenzaamheidsgevoel is voor mensen met dementie echt nog veel ingrijpender."

Het was de beste tijd van haar leven, die ze nog voor zich had liggen

Ton heeft altijd veel begrip gehad voor de situatie, maar heeft zich vanaf dag één wel direct verzet tegen die ingrijpende maatregelen. Juist omdat hij zag wat voor effect ze hadden.

"Misschien komt het omdat mijn vrouw en ik nog jong zijn. Mij is nooit de vraag gesteld wat ik belangrijker vind: dat mijn vrouw zo lang mogelijk in leven gehouden wordt, of dat ik het risico wil nemen dat ze de tijd die haar gegund is zo mooi mogelijk mag invullen terwijl de kans er is dat ze bijvoorbeeld eerder overlijdt aan Covid", benadrukt hij.

De Edenaar spreekt van een heel pijnlijke situatie. "Het was de beste tijd van haar leven, die ze nog voor zich had liggen."

'Heel veel mensen zijn erop achteruitgegaan'

"Mensen met dementie hebben de nabijheid van anderen echt nodig voor levensgeluk, om voldoening te behalen", beaamt Van der Berg. "Je merkt dat heel veel mensen er geestelijk echt op achteruit zijn gegaan. Niet alleen qua psyche, maar ook qua denkvermogen, het begrijpen van dingen. Dat heel veel mensen met dementie achteruit zijn gegaan, horen we heel veel terug."

Als vertegenwoordiger van Alzheimer Oost-Gelderland is ze dan ook blij dat er vanaf deze maand eindelijk weer speciale Alzheimercafés (trefpunten) kunnen worden georganiseerd. Daarin kunnen mensen met dementie en mantelzorgers lotgenoten ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. "We zijn heel benieuwd hoe het met onze mensen gaat en heel blij dat we de deuren weer kunnen openen."

'Vooral de kwaliteit van leven is belangrijk'

Lessen leren van coronaperiode

Ook Ton kijkt vooruit, maar wel met de lessen die we uit anderhalf jaar beperkingen hebben geleerd. "Door een gebrek aan digitale middelen en kennis bij zorgmedewerkers en de hoge werkdruk, is in de coronatijd pijnlijk zichtbaar geworden dat dit een grote impact heeft op de persoon met dementie en hun dierbaren", stelt hij.

De afhankelijkheid van vrijwilligers is volgens hem groot gebleken. Met een speciale app hoopt Ton daarom een steentje bij te dragen aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Daar is hij al een tijdje mee bezig, maar deze dinsdag lanceert hij met zijn team een nieuwe app. Met de hulp van mensen met dementie hoopt hij de app de komende tijd verder te verbeteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!