Nieuws

Roep om helling om dijk Doesburg op te komen: 'Wij willen ook van het uitzicht genieten'

Doesburg, hellingbaan voor ouderen
Doesburg, hellingbaan voor ouderen © Omroep Gelderland
DOESBURG - Ouderen en mensen met een handicap kunnen in Doesburg bijna nergens de dijk langs de IJssel op. Dat moet snel veranderen vinden Doesburgers Ben en Tanja Kruk.
Het stel heeft dankzij sponsoren en crowdfunding in de stad al drie wandelroutes speciaal voor ouderen kunnen realiseren. Nu zijn Ben en Tanja bezig met een route over de dijk in de wijk Ooi. Maar dan moet er wel een extra hellingbaan komen, de dijk op.
De Hanzestad vergrijst in hoog tempo. "Landelijk ligt het aantal 65-plussers op gemiddeld 19 procent, in Doesburg is dit al 26 procent", vertelt Ben Kruk terwijl hij aan de rand van de Ooi staat en uitkijkt op de dijk.
Het is een mooie zonnige dag en er wandelen veel mensen over de dijk. "Toen deze wijk 60 jaar geleden werd gebouwd, was iedereen hier nog jong, maar nu wonen er veel ouderen in de Ooi en ook die moeten de dijk op kunnen", vindt Ben. "Ze moeten bewegen en het is goed tegen de eenzaamheid."

Olifantenpaadjes

Er zijn maar twee plekken waar je goed de dijk op kunt, de andere paadjes zijn zogenoemde 'olifantenpaadjes'. Dat zij door inwoners zelf gemaakte weggetjes. Vaak stijl, glad en hobbelig. "Geen pad dat je met een rollator of rolstoel kunt nemen", zegt Jelle Berends van de Doesburgse gehandicaptenraad.
Hij droomt al jaren over een extra toegangspad om de dijk op te kunnen. "Ik heb wel een scootmobiel, maar dan nog moet ik een flink stuk omrijden, bovendien is die weg nogal druk met ander verkeer en voel ik me daar niet altijd veilig. En dat terwijl het uitzicht op de dijk prachtig is."
Extra hellingbaan naar dijk voor ouderen en beperkten: 'Wij willen ook van het uitzicht genieten'
Hij is dolblij met het initiatief van Ben en Tanja Kruk om in Doesburg extra aandacht te vragen voor ouderen en mensen met een handicap. Inmiddels heeft het stel al drie wandelroutes speciaal voor die doelgroep gerealiseerd.
Het klinkt zo simpel: een korte wandeling van maximaal een kilometer langs mooie plekjes en om de honderd meter een bankje. "Ja het is ook simpel, maar mensen moeten het wel weten te vinden en die bankjes moeten er wel staan", lacht Ben Kruk. "De gemeente bezuinigt vooral op dit soort zaken, dus hebben we gezocht naar sponsors, fondsen en een crowdfundingsactie gehouden. Met succes: de bankjes staan er en de folders met de 'korte' wandelroutes vinden volgens Kruk inmiddels gretig aftrek. En nu is de Doesburger dus bezig met een route vanuit de Ooi naar het centrum en daarna komt de route met het 'rondje dijk' aan de beurt. "
Eén van de korte wandelroutes mèt bankje
Eén van de korte wandelroutes mèt bankje © Omroep Gelderland

'Veilig voor dijk en publiek'

"Daar kun je dus eigenlijk geen kort rondje maken, omdat je maar twee plekken hebt waar je de dijk op en af kunt. We willen dus een plek daar tussenin maken waar je er op en af kunt", zegt Ben Kruk. Maar dat is een stuk minder simpel en ook een stuk duurder dan die bankjes om de honderd meter. "Je kunt niet zomaar aan een dijk gaan zitten. Daar gaat het waterschap over. Bovendien moet het wel veilig en goed aangelegd worden, dus dat kost veel geld."
Maar de eerste stappen zijn al gezet: "We hebben een aannemer gevonden die de hellingbaan wel wil aanleggen en Waterschap Rijn en IJssel wil graag meedenken."
Een woordvoeder laat weten dat het waterschap inderdaad positief is om van één van de olifantenpaadjes een rolstoeltoegankelijke weg te maken: "Iedereen kan dan genieten van de dijk en het water. Maar dit moet wel op een veilige manier gebeuren." Een klinkerpaadje is een optie. Maar er moeten nog vergunningen aangevraagd worden en de financiën moeten ook nog geregeld worden. Het waterschap neemt niet alle kosten op zich.
De Doesburger wil er vaart achter zetten en hoopt volgend voorjaar al met Jelle Berends van de Gehandicaptenraad de dijk op te kunnen. "Ja dat zou fantastisch zijn", zegt Berends vanuit zijn scootmobiel.