Nieuws

Op één na beste groenterestaurant van de hele wereld staat in Nijmegen

chef Emile van der Staak aan het werk in Nijmegen
chef Emile van der Staak aan het werk in Nijmegen © We're Smart
NIJMEGEN - Nijmegen heeft het op één na beste groenterestaurant ter wereld. De Nieuwe Winkel, zoals het restaurant heet, moet alleen La Distillerie uit Luxemburg voor zich dulden. Dat werd maandag bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op YouTube van organisatie We're Smart Green Guide.
Het restaurant van chef Emile van der Staak is razendsnel gestegen in de top 100 van beste groenterestaurants. Van plaats 54 naar plaats 2. Dat is volgens de organisatie We're Smart Green Guide nog nooit voorgekomen in de geschiedenis van de lijst.

'Magisch en ongelofelijk'

Volgens de jury doen ze in Nijmegen 'magische' dingen met planten en noemen wat er op het menu staat in de Waalstad ongelofelijk. Chef Emile van der Staak noemt het zelf ongelofelijk dat hij zo snel is gestegen op de lijst van restaurants uit de hele wereld waar plantaardig eten tot kunst verheven wordt.
"We zijn kampioen in falen. We proberen constant van alles en sommige van die ideeën pakken goed uit." De ingrediënten die De Nieuwe Winkel gebruikt komen bijvoorbeeld uit de Ommuurde Tuin in Renkum en voor een belangrijk deel ook van nog dichterbij Nijmegen: het voedselbos Ketelbroek in Groesbeek.

Revolutionaire Landbouw

Van der Staak noemt dat een revolutionaire manier van landbouw. Maar dat betekent wel dat je andere dingen eet. "Je eet minder aardappelen en meer kastanjes", aldus de Nijmeegse chef in de live-uitzending van maandag.
"De landbouw in Nederland is slachtoffer van een probleem dat het zelf veroorzaakt", licht Van der Staak in de uitzending toe. Dus worden er nieuwe wegen verkend en krijgt het voedselbos in Groesbeek, dat ondertussen twaalf jaar oud is, meer en meer navolging. Inmiddels groeit er al ongeveer 200 hectare voedselbos in Nederland.
Kijk hier naar een reportage van Omroep Gelderland toen we met Van der Staak een bezoek brachten aan Ketelbroek toen het 10 jaar bestond: