Achterhoek / Stedendriehoek

Hardlopen of fietsen door het Kroondomein? Dat durft nog slechts een enkeling

Kroondomein Het Loo wordt enkele maanden per jaar gesloten.
Kroondomein Het Loo wordt enkele maanden per jaar gesloten. © ANP
APELDOORN - De publieke weerstand over de sluiting van Kroondomein Het Loo groeit, maar sporters die zich er begeven houden zich netjes aan de regels. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
Omroep Gelderland analyseerde 1.400 activiteiten van ruim driehonderd sporters uit de omgeving van het Kroondomein, in de week voorafgaand én de eerste week na de sluiting op 15 september. Per activiteit bepaalden we of deze zich (deels) op het afgesloten gedeelte van het Kroondomein afspeelde.
Uit deze analyse blijkt dat de driehonderd sporters die wij bekeken, in de week voorafgaand aan de sluiting goed waren voor 116 sportactiviteiten op het Kroondomein. De week na sluiting gebeurde dit nog maar vier keer, een afname van 97 procent. Ondanks de maatschappelijke discussie is het dus duidelijk dat de overgrote meerderheid van de sporters zich aan de regels houdt en niet illegaal over het Kroondomein fietst of hardloopt.
Het effect is ook duidelijk zichtbaar op onderstaande kaart, waar met blauwe lijnen de verschillende activiteiten op ingetekend zijn. De oranje vlakken zijn de gedeelten van het Kroondomein die sinds 15 september niet meer toegankelijk zijn.
Schuif de kroon naar links of rechts om te zien hoe groot het effect van de sluiting precies is.
Verantwoording: voor dit artikel analyseerde Omroep Gelderland de gegevens van ruim driehonderd sporters die hun activiteiten publiekelijk delen op Strava.com, een sociaal netwerk voor sporters.

De resultaten uit dit onderzoek geven een betrouwbaar beeld over de procentuele afname van het aantal sporters dat het Kroondomein doorkruist, maar zeggen dus niets over het werkelijke aantal personen dat het Kroondomein illegaal betreedt. De data van de sporters is geanonimiseerd verwerkt en niet herleidbaar naar individuele personen.