Instellingen

Steeds meer snotneuzen, wie laat zich nog testen?

De r zit weer in de maand en dus barst het griepseizoen weer los.
De r zit weer in de maand en dus barst het griepseizoen weer los. © Omroep Gelderland (archief

NIJMEGEN - De r zit weer in de maand en dus zien en horen we straks de snotneuzen om ons heen. Het verkoudheidsseizoen is begonnen. Maar wat als je verkouden bent: laat je je testen of niet? En doe je dat dan bij de GGD of met een thuistest? Ga je nog wel bij familie, vrienden of collega's op bezoek als je 'gewoon' verkouden bent of blijf je thuis?

Na de zomervakantie begint traditioneel het verkoudheidsseizoen, maar elk kuchje valt nu extra op. "Als je kijkt naar alle luchtweginfecties, los van corona, dan zitten we op hetzelfde niveau als de afgelopen drie jaar", vertelt onderzoeker Mariëtte Hooiveld van het Nivel. Dat instituut houdt de verspreiding van het griepvirus in de gaten. Of alle verkoudheden nu veroorzaakt worden door influenza, of misschien toch corona, dat weet het Nivel niet. Normaal gesproken doen ze in huisartsenpraktijken steekproefsgewijs onderzoek naar de onderliggende virussen, maar in de coronapandemie ligt dat onderzoek op zijn gat.

Steeds meer snotneuzen, wie laat zich nog testen?

Eerder naar GGD dan naar huisarts

"Dat is omdat mensen zich bij verkoudheidsklachten nu laten testen door de GGD, en niet door de huisarts. Tegen de tijd dat ze dan bij de huisarts komen, is het al te lang geleden om ze nog een keer te testen of willen mensen niet nog een keer worden getest. De afgelopen week hebben we minder dan tien van zulke testen afgenomen in heel Nederland. Daar kan je niets uit afleiden", vertelt Hooiveld

Peiling op straat

Als we op straat de stemming peilen, zien de meeste mensen de ernst van de situatie wel in. "Afgelopen winter is er vrijwel geen griep gemeld", constateert een voorbijganger. "Dat wil niet zeggen dat het er niet was. Maar griep en verkoudheid zijn overdraagbare ziektes en als je afstand houdt van mensen en je schudt geen handen meer, dan zie je dat terugkomen in de cijfers. We zijn ondertussen gewend aan afstand houden en je kunt daarin selectief zijn. En handen wassen blijven we er gewoon inhouden."

Je hoopt dat anderen zich ook verantwoordelijk voelen

Een andere man is er niet mee bezig. "Ik ben ingeënt. Daar ben ik blij mee, dus ik ga me nu niet druk maken over griep. Dat zien we dan wel weer." Een vrouw die in de zorg werkt, neemt het wel serieus. "Ik haal jaarlijks een griepprik en dat doe ik nu zeker ook. Voor mezelf, maar ook voor de mensen om me heen. Nu we weer dichterbij elkaar komen, zijn we weer bevattelijker voor wat we bij ons dragen. Maar ik vind het wel vanzelfsprekend om ouderen en kwetsbaren te vermijden. Als je je ziek voelt, moet je wel even nadenken. Je hoopt dat andere mensen zich ook verantwoordelijk voelen."

Wat bij het Nivel wel opvalt, is dat er meer jonge kinderen bij de huisarts komen met griepachtige klachten. Hooiveld: "Dat wil niet zeggen dat ze allemaal influenza hebben. De afgelopen maanden zagen we, vanuit andere bronnen, een opleving van het RS-virus (waar vooral jonge kinderen erg ziek van kunnen worden, red.). Dat nam af, maar nu na de zomervakantie gaan de lijntjes weer omhoog. Maar door welk virus het nu wordt veroorzaakt, zeggen de cijfers dus niet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!